Site Rengi

Göçebe Düşünce Derneği | Antik Çağ Felsefesi Kampı 2023

Göçebe Düşünce Derneği | Antik Çağ Felsefesi Kampı 2023
17 Haziran 2023 11:41
0
A+
A-

Göçebe Düşünce Derneği ve Gümüşlük Akademisi, 13-19 Ağustos tarihlerinde sürecek olan bir kamp düzenliyor. Bir hafta boyunca sürecek olan kamp etkinliğinde Antik Çağ Felsefesi  Ahmet Arslan, Chryssi Sidiropoulou, Daniel Wolt ve Ekin Dedeoğlu isimleri tarafından irdelenecek. Kamp detayları ise aşağıdaki gibi;

Kamp Tanıtımı

Antik Yunan metinlerini bugün hâlâ neden okumalıyız? İlk olarak, Antik Yunan felsefesinde dile getirilen sorunsalların güncelliklerini bir biçimde koruduklarını söylemek gerekir. Bu, bir yandan, felsefi sorunsalların tarihselliklerini aşan bir kalıcılığa sahip olmasından; diğer yandan ise en çağdaş düşüncelerin bile, altlarını biraz kazıdığımızda, kendi soybilimlerini içerisinde taşımasından -bu düşüncelerin köklerini Antik Yunan metinlerinde bulmasından- ileri gelir. O halde, bu metinlere yeniden dönmemizi zorunlu kılan iki farklı amaç birbirine zıt iki farklı istikamette seyretmektedir: Antik Yunan metinlerinin tarihselliği aşan zaman-üstü veçheleri ve Batı felsefesine ilişkin güncel metinlerin bu kadim metinlerde köklenen tarihsellikleri. Antik Yunan metinlerinin tüketilemeyen zenginliğine nüfuz etmek ancak birbirinin tersi olan bu iki yönde ilerlemeyi öğrenmekle mümkündür.

Göçebe Düşünce Derneği olarak Arkhe Projesi’nde bu kampta antik metinlerin bu zenginliğine nüfuz etmeyi öğrenebilmek için, başta Platon ve Aristoteles olmak üzere, çeşitli Antik Yunan metinleri üzerinde derinleşmeye çalışacak ve Antik Yunan filozoflarının kendisi dahilinde yazdıkları arka planı anlayabilmek için ise dönemin tarihsel koşullarına ilişkin genel bir çerçeve çizmeyi deneyeceğiz. Böylece bir yandan Kratylos ve Timaios gibi metinlerin yüzeyinde açılan belli çatlaklara yönelerek güncelliğini hâlâ koruyan sorunsallar üzerinde derinleşirken, diğer yandan Antik Yunan dünyasına ilişkin genel bir bakış elde edebileceğiz. 13-19 Ağustos tarihleri arasında, Şirince-Arkhé kampüsünde gerçekleşecek olan bu kampımıza hepiniz davetlisiniz. 

Tarih: 13-19 Ağustos 2023

Yer: Şirince-Arkhé Kampüsü

info@gocebedusunce.org

05392579886

Başvuru formu için tıklayınız.

Kaynak için tıklayınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.