Site Rengi

İstanbul’da Sanatı Düşünmek: Sergiler

İstanbul’da Sanatı Düşünmek: Sergiler
21 Ocak 2022 17:39
0
A+
A-

Sanat kısaca, hayal gücünün ve yaratıcılığın çeşitli formlarda ortaya konulması olarak tanımlanır. Resim, heykel, müzik, tiyatro gibi farklı alt alanları vardır. Bu alanlarda üretilmiş eserlere bakarken düşünülenler, üzerine tartışılanlar, çeşitli yönleriyle eleştirilenler ise sanatın felsefe ile olan ilişkisini ortaya koyar. Bu ilişki üzerinden yola çıkarak, sanatı düşünmek isteyenler için İstanbul’un çeşitli galerilerinde güncel olarak var olan sergileri derledik.

Zilberman Gallery

Ana Galeri alanı: *Füg, Başak Bugay.*

Sanatçının sergide odaklandığı “füg” kavramı, onun için birey ve toplumdaki zorbalık eğilimlerini anlamak açısından önemlidir. Serginin merkezindeki bu kavram ile sanatçı, bireylerin geçmişte deneyimledikleri çaresizliklerden sonra benliklerinden ve gerçeklikten kaçışlarını göz önüne sermeyi amaçlar.

Sergi, 12 Şubat 2022 tarihine kadar -pazartesi günleri hariç- 11.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

   Project: *Mavi Bir Ballad, Didem Erk.*

Sanatçı sergiyi yerinden edilme, zamansızlık ve mekansızlık kavramları üzerine kurgular. Beş duyuyu ve elementleri de kullanarak bu meselelere dahil eder. İki bölümden oluşan serginin ilk bölümünde göç ve acının zihinde yarattığı anlar temsil edilir. Bu bölümde sanatçının Almost Blue serisi de bütünleştirici bir element olarak kullanılmaktadır. İkinci bölümde ise sanatçı eserlerinin devamı niteliğinde performans serisi sergilemektedir. Sergi, sanatçının performans zamanları dışındaki tüm zamanlarda gelen ziyaretçileri de performansa davet ediyor.

Sergi 12 Şubat 2022 tarihine kadar -pazartesi günleri hariç- 11.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Sanatçının performans serisi ise Çarşamba ve Cumartesi günleri 14.00 – 18.00 saatleri arasında sergilenecektir.

ADRES: İstiklal Caddesi, No.163, Mısır Apartmanı, Kat:3 Daire: 10, Beyoğlu / İstanbul.

Mixer Arts

  *Kişisel Katmanlar, Gökçe İrten.*

Bu sergi, kişinin kendi öz benliği ile bulunduğu mekan ve etrafında olan her şeyle olan katmanlı ilişkisine dayanıyor. Gökçe İrten, toplumsal olan içinde sıkışmış kimliklerin duygularına ve kişilerin kendilerini bulma süreçlerini anlamaya odaklanıyor.

Sergi, 27 Şubat 2022 tarihine kadar -pazar ve pazartesi günleri hariç- 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

*Coulisse, Kolektif.*

Bir grup sanatçının katkılarıyla hazırlanan karma bir sergi. Serginin çıkış noktası, küratör Eda Öztürk’ün Fransa’da yürütmekte olduğu sanat sosyolojisi ve İstanbul’da sanat alanına odaklanan doktora çalışması. Serginin odak noktası ise Z. Bauman’ın “akışkan modernite” kavramının hem sanat hem de toplum üzerindeki yansımaları.

Sergi, 27 Şubat 2022 tarihine kadar -pazar ve pazartesi günleri hariç- 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

ADRES: Mumhane Caddesi, No: 46-50, Kat: -1, Karaköy /Beyoğlu / İstanbul.

Pilot Art Gallery

  *Suyun Bildikleri, Kolektif.*

Kalabalık bir sanatçı grubu ile oluşturulan sergi, içinde bulunduğumuz çağın belirsizliklerini “su” üzerinden okumayı amaçlıyor. Ayrıca gerçeklik ve metafor olarak suyun akışkanlık, uyum sağlama gibi özelliklerini de tartışmaya dahil etmek istiyor. Sanatçıların odağında geçmişten günümüze kadar gelen ve gelecekte de devam edecek olan su krizleri de var.

Sergi, 26 Şubat 2022 tarihine kadar -pazar ve pazartesi günleri hariç- 12.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

ADRES: Sıraselviler Caddesi, No:83/2, Beyoğlu / İstanbul.

Anna Laudel Gallery

  *Bir ve Sıfır İki Eder, Cem Sonel.*

Sıfırlar ve birler arasında sorgulayıcı bir yolculuk yapan sanatçı, felsefede sıfır sayısının yokluğuna ve mutlak yokluk anlamında kullanılan “göreli hiçlik” kavramına odaklanıyor. Cem Sonel, serginin ziyaretçilerine kendisine de sorduğu “0’ın hiçlik olarak kabul edildiği günümüz zihniyetinde, 1 ile 0’ın aynı değerler olduğunu önermek daha uzlaştırıcı bir yaklaşım değil mi?” sorusunu yöneltiyor.

Sergi, 27 Şubat 2022 tarihine kadar -pazartesi günleri hariç- 12.00 – 19.00, Pazar günleri ise 12.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

ADRES: Kazancı Yokuşu, Gümüşsuyu Mahallesi, No: 45, Beyoğlu / İstanbul.

Art X-ist

*Açık Dünya, Tayfun Gülnar.*

Sergi, sanatçının 15. ve 16. yüzyıl Avrupa resminin ölçütleriyle oynadığı eserlerden oluşuyor. Manzara ve iç mekan resimleri üzerinden kurduğu zamanlar arası ilişkiye odaklanan sanatçı, kapalılık, güvenlik gibi kavramların bireyler üzerindeki bedensel ve zihinsel etkilerinden sıyrılmanın yollarını aramaktadır.

27 Ocak 2022 tarihinde açılışı yapılacak sergi, 12 Mart 2022 tarihine kadar -pazar ve pazartesi günleri hariç- 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

ADRES: Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Mumhane Caddesi, No:50, Kat:2, Beyoğlu / İstanbul.

Hazırlayan: Deniz YILDIRIM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.