Site Rengi

Metafizik – Prof. Dr. Ömer Türker

Metafizik – Prof. Dr. Ömer Türker

Prof. Dr. Ömer Türker’in “İslam Düşüncesinde Teoriler” adlı projesinin ilk adımı olan ve Ketebe Yayınları’ndan üç cilt halinde yayımlanan Metafizik eseri, kelam, felsefe ve tasavvuf ekollerinin bulunduğu birinci grup ve bu ekollerin yöntemleri, takipçileri ve eleştirmenlerinin yer aldığı ikinci bir grup olmak üzere iki grupta toplanmış metinlerden oluşmaktadır. 

“1. Cilt: Ekoller, Yöntemler ve Büyük Anlatılar

  1. Cilt: Varlık Düşüncesi ve Sıfatlar
  2. Cilt: Nedensellik, Ruh, Nübüvvet ve Meâd

Elinizde tuttuğunuz eser, iki grupta toplanmış metinlerden oluşmaktadır. Birinci gruptakiler, kelam, felsefe ve tasavvuf dâhilinde bulunan ekollerin bütüncül bir tasavvurunu vermeyi amaçlamaktadır. Ekol yazılarında önce ekolun çıkmasına sebep olan amillerin tahlil edildiği tarihsel arka plan, ekolun temel iddiaları, diğer ekollerden ayrışmasını sağlayan görüşleri, yöntemi, takipçileri ve eleştirmenleri anlatılmaktadır. İkinci grup yazılar ise anlatılan ekollerin metafizik teorilerinden oluşmaktadır. Teori yazılarında önce teori hakkında bütüncül tasavvur veren bir girişten sonra teorilerin çözmeyi amaçladığı sorun, temel iddiası, ana kavramları ve önermeleri, taraftarları ve eleştirmenleri ve tarih içindeki dönüşümleri anlatılmaktadır. Her iki gruptaki yazıların başında ekolu ve teoriyi tanıtmayı amaçlayan birer giriş kartı yer almaktadır.

Görüşlerin teoriler halinde anlatılmasının sebebi, uzmanların dışında genel okuyucu için de takip edilebilir bir içerik sunmasıdır. Bu bağlamda kitabın muhatap kitlesi, düşünce tarihinin herhangi bir alanında uzman olsun veya olmasın bütün okuyuculardır. Her bir teorinin temel kavramları ve önermeleri ile tarih boyunca geçirdiği dönüşümlerin belirginleştirilmesi, bütün okuyucularda teorinin içeriğini oluşturan görüş hakkında genişletilebilir, sürdürülebilir ve müzakere edilebilir ortak bir birikim oluşturacaktır.

Prof. Dr. Ömer Türker’in uzun yıllara sâri bir titizlik ve gayretle ortaya koyduğu İslam Düşüncesinde Teoriler projesinin bu ilk adımı olan ve üç cilt halinde yayımlanan Metafizik eseri, serinin gelecek diğer kitaplarıyla beraber düşünüldüğünde ortak bir dil kurmanın ve ortak bir düşünce hamlesi yapabilmenin imkânını oluşturacak devasa bir adımdır. Ketebe Yayınları olarak insanlığın büyük düşünce tarihinin daha net anlaşılmasına imkân sağlayacak böylesine devasa bir projenin hayata geçmesine vesile olduğumuz için müftehiriz.”

https://www.kitapyurdu.com/kitap/metafizik-3-cilt/581374.html

Hazırlayan: Elif Büşra USTA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.