Site Rengi

“Çocuk Edebiyatı ve Felsefe” Nurşah Yılmaz, Yılmaz Murat Bilican

“Çocuk Edebiyatı ve Felsefe” Nurşah Yılmaz, Yılmaz Murat Bilican

Çocuklar için Felsefe alanının kurucu ismi olarak bilinen Matthew Lipman, mantıksal akıl yürütmelerin ve çocuklardaki muhakeme becerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarında onlara öncelikle uyaran olarak “hikaye” sunulması gerektiğini söylemiştir. Türkiye’de yeni gelişen bu alanda kaynaklara dair bir eksiklik oluşuyor.
Bunun giderilmesine yönelik olarak, bu alanda çalışan Nurşah Yılmaz ve Yılmaz Murat Bilican 40 çocuk edebiyatı kitabını ele alarak P4C uygulamalarına dair felsefi yönden inceleyerek uyaran kaynağı oluşturmuşlardır. “Çocuk Edebiyatı ve Felsefe” isimli kitap, Dinozor Çocuk yayınevinden çıkmıştır.
Kitabın içerisinde çocuklarla felsefe yapabilmek amacıyla 45 ayrı soruşturma bulunmaktadır. Ayrıca kitabın başında çocuklarla felsefe oturumlarını düzenleyecek olan kolaylaştırıcılara nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dair ipuçları verilmiştir.
Hikaye olarak uyaranla düşünmek her yaştan bireyin felsefi sorgulamaya gidebilmesi için yolunu kolaylaştıran bir araçtır. Bu yüzden hikayeleri olduğunca doğru ve etkili bir şekilde kullanarak sorularından da yararlanıldığında etkili bir felsefi soruşturmanın yapılabileceği görülmektedir.
Keyifli okumalar…

Kitabın içeriğine dair ayrıntılı bilgiyi Nergis Seli’nin yazısından edinebilirsiniz:

Eğitimciler ve anne-babalar için önemli bir kaynak

Kitap: https://www.ayrintiyayinlari.com.tr/kitap/cocuk-edebiyati-ve-felsefe/1722

Hazırlayan: Sinem ÜNAL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.