Aratos Felsefe Dergisi 110. Sayısını Yayınladı!
Aratos Felsefe Dergisi’nin yayın yönetmeni ve gazeteci Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanan yeni sayı tanıtım yazısı;
ARATOS FELSEFE DERGİSİNİN 110. SAYISI YAYINLANDI
Tarsus’ta yayınlanan Aratos felsefe, kültür ve sanat dergisinin 110. sayısı çıktı. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan Aratos alan derginin, 110. sayısının konu ve yazarları şöyle: Değerli Aratos Dergisi Okuyucuları/Sunu (Prof. Dr. Zehragül Aşkın), Çizgiyle/Karikatür (Herluf Bidstrup), Haldun Taner ile Söyleşi 60 Yıldır “Gözlerimizi Kapayıp Vazifemizi Yapıyoruz” (Seval Deniz Karahaliloğlu), Kent ve Edebiyat (Uğur Pişmanlık), İmajlar Gerçeklik Tepkisellik (Havva Ağral), Duru Bir Su Gibi (Cemile Cereb), Nazmi Bayrı ile Piyasaları Değerlendirdik (!) (Mithat Delioğlu), ARATOSOL/’Aydınlarımız’ ve Teslimiyetleri (Ekin Koç), Geometrisiz Bir Dünya İnsanların Eğri Büğrülüğü Doğaya ve Nesnelere de Yansımış (Ahmet Ünal), Tarsuslu Filozof Aratos’un “Gök Olayları” Kitabının Çevirisi Yayınlandı (Tarsus Akdeniz Gazetesi).
Aratos dergisi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın’ın “Değerli Aratos Dergisi Okuyucuları” başlıklı sunuş yazısında şunları dile getiriyor, “Değerli Aratos Dergisi Okuyucuları, Şimdiden geriye, türümüzün oluşturduğu ortak insanlık tarihine baktığımızda, mitolojik-dini düşünceden koparak felsefi-bilimsel düşünceye geçişin üzerinden 2622 yıl 3 ay 13 gün geçmesine rağmen maalesef hala insanlığın en önemli sorununun ratio’sunu kullanma vesayetini, insana ve doğaya karşıt «mitos», «loji» ve «izm» lere kiraya vermesinde olduğunu görüyoruz. Hepimiz artık biliyoruz ki, düşünce yetkinsizleştiğinde yani kapsayıcılığını yitirdiğinde hakikat, adalet ve özgürlük sadece benim ailemin, benim mahallemin, benim bölgemin ve benim dünya görüşümün tekelindedir dediğimizde, insansal olmayan kolayca şiddete ve vahşete dönüşür. Bu nedenle daha yaşanabilir bir dünya adına çağımızda hepimizin yeniden deneyimlemesi gereken şey, yeniden ve yeniden düşünmeyi öğrenmektir. Burada, yeniden düşünmeyi öğrenmekten neredeyse gündelik yaşamda sıradanlaştırarak normalleştirdiğimiz hatta bir norma dönüştürdüğümüz doğaya ve insanlığa yönelik düşünce hastalıklarımızdan kurtulmayı ve Stoacıların Logos ile kurmuş oldukları ilişkiye dönmeyi anlıyorum.
Felsefenin aydınlanmacı zihniyet devriminin temeli kamusallığın her alanında aklın eleştirel, sorgulayıcı ve analiz edici kullanımına dayanır. Bu noktada Aratos Felsefe Okulları adına, antik yaşam bilgeliği olarak Stoacı felsefeye her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Aratos Okullarının amacı, doğadaki ve insanlardaki Logos’u görerek aklın en yüksek performansı olan demokratik erdemlerin gerçekleşeceği düşünme yolunu yaşamın içine ve hizmetine sunmaktır. Aratos okulları ailesi olarak hep birlikte felsefeyleyerek bunu gerçekleştireceğiz.
Aratos Okulları olarak, okullarımızın kurucusu değerli felsefe dostu Uğur Pişmanlık’ın çabalarıyla 27-29 Mayıs 2022’de Tarsus ve Mersin Mezitli Kent Konseylerinin ve belediyelerinin katılımıyla ikincisini düzenleyeceğimiz 2. Stoa Festivaline aydınlanmaya ve demokratik erdemlerin tesis edilmesine gönül vermiş tüm felsefe dostlarını davet ediyoruz”.
Uğur Pişmanlık
Aratos Felsefe Dergisi
Yayın Yönetmeni
Aratos Felsefe Dergisi’ni edinmek için;
Aratos Dergisi Kültür Sanatevi Gözlükule Mah. Abdi İpekçi Cad. No: 86 Tarsus
Tel. 0 533 723 47 89
Aratos Dergisi yıllık abone bedeli 40 TL.
Banka hesabı: Uğur Pişmanlık adına
İş Bankası Tarsus Şubesi
Hesap No: 06621-0661491
İBAN No: TR 890006400000166210661491
Hazırlayan: Selin Ezgi Gazeloğlu