Site Rengi

Kurtarabileceğin Hayat-Peter Singer

Kurtarabileceğin Hayat: Küresel Yoksulluğu Sona Erdirmek İçin Payına Düşeni Yapmanın Yolları – Peter Singer (Çeviri Editörü: Tufan Kıymaz)

Kurtarabileceğin Hayat-Peter Singer
27 Temmuz 2021 13:44
0
A+
A-

Bilkent Üniversitesi öğrencilerinden, mezunlarından ve Efektif Altruizm Türkiye üyelerinden oluşan 15 kişilik bir çeviri ekibinin literatürümüze kazandırdıkları bir elektronik kitap var sırada: Kurtarabileceğin Hayat: Küresel Yoksulluğu Sona Erdirmek İçin Payına Düşeni Yapmanın Yolları. Peter Singer’ın bu önemli kitabı bugünün dünyasında hepimizi ilgilendiren, hepimizin sorumlu olduğu sorun(lar)a odaklanıyor.

“Dünyamızda kötü şeyler oluyor. Aşırı yoksul milyonlarca insan aslında basitçe önlenebilecek sebeplerden dolayı her gün büyük acılar çekiyor. Bu adaletsizlik hakkında bir şeyler yapabilir miyiz? Dünyayı değiştirebilir miyiz?

Elinizdeki kitap, küresel yoksulluk üzerine yazılmış en etkili kitaplardan biri olan Peter Singer’ın ‘The Life You Can Save’ adlı kitabının güncellenmiş 10. yıl basımının Türkçe çevirisidir. ‘Kurtarabileceğin Hayat’ın düşünsel arka planını oluşturan Efektif Altruizm, dünyadaki en acil ve önemli sorunlara en akılcı ve etkili şekilde müdahale etmekteki sorumluluk ve potansiyelimizi ortaya koyan bir felsefi yaklaşım ve toplumsal harekettir.

Peter Singer, bu kitapta dünyayı toptan değiştirip cennete çevirmek için önümüze ideolojik bir yol haritası koymuyor. Fakat, başka bir alternatif sunarak bize, en zor durumda olan, aşırı yoksulluğa mahkûm edilmiş insanların dünyalarını değiştirebileceğimiz müjdesini veriyor.

Bu, aşırı yoksul insanların dünyalarını iyileştirmek için önce kendi dünyasını, kendi tüketim alışkanlıklarını, kendi önceliklerini değiştirmeyi düşünmek istemeyenler için tehlikeli bir müjde. Düşünceden güç alarak eylemi çağıran, hem de sağır edici bir sesle çağıran bir müjde. Neyse ki Singer, aklı ve vicdanı birleştiren yaklaşımıyla, dünyaya olumlu katkıda bulunmanın kişi için bir yük olması gerekmediğini gösteriyor. Bu, kolay okunan ve zor hazmedilen bir kitap. Zaten, küresel yoksulluğa dair hem isabetli hem de kolay hazmedilebilir iddialar beklemek pek gerçekçi olmazdı.

Bilkent Üniversitesi öğrencileri ve yeni mezunlarından ve Efektif Altruizm Türkiye grubunun üyelerinden oluşan 15 kişilik bir çevirmen ekibi bu kitabı Türkçe’ye kazandırmak amacıyla, kitabın ruhuna uygun olarak gönüllülük tabanında bir araya geldiler. Kendilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çeviri kurulunu bu kitabın ilk sayfalarında görebilirsiniz.

Çeviri Editörünün Önsözü”

The Life You Can Save Turkey

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.