Site Rengi

ViraVerita 13. Sayı Yayınladı!

ViraVerita 13. Sayı Yayınladı!
30 Mayıs 2021 18:32
0
A+
A-

ViraVerita Disiplinlerarası Karşılaşmalar Dergisi 2015 yılında yayın hayatına başlamış olan, yılda iki kere yayın yapan hakemli bir dergidir. İmtiyaz sahibi ve yazı işleri sorumlusu Çetin Türkyılmaz’dır.  Dergi her sayı için “Editörden” bir mesaj yayınlıyor. 13. sayı editör mesajı:

“Bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkileyen Covid-19 Pandemisi koşullarında yaşıyoruz. “Normal” olanın yeniden tanımlandığı, mevcut eşitsizliklerin derinleştiği, kadınlar, LGBTİ’ler, yoksullar, göçmenler, engelliler, yaşlılar gibi dezavantajlı kesimlerin hayatlarının eskisinden daha da zorlaştığı, korku, kaygı ve belirsizliğin hâkim olduğu bu süreçte sanatı odağına alan bir tartışma ilk bakışta diğer toplumsal ve ekonomik problemlere kıyasla o kadar da önemli görünmeyebilir. Fakat yakından bakıldığında tüm toplumsal yaşamın bu denli eksilmesinin, kültür-sanat faaliyetlerinden olağanüstü durumlarda kolayca feragat edilmesinin yarattığı kültürel çoraklaşmayla ve özellikle yoksulluğa mahkûm edilen bağımsız sanatçıların içinde bulunduğu yaratamama, üretememe, hatta yaşayamama kriziyle son derece bağlantılı ve bu nedenle de meselenin irdelenmeye değer olduğu görülebilir. Çünkü mesafenin yarattığı soğukluk ve deneyim yoksunluğunun ilacı olan sanat, bir yandan toplumsal ve ekonomik dönüşümlerden
doğrudan etkilenirken, diğer yandan da yaşanan sorunları kamusal olarak eleştirmenin zorlaştığı zamanlarda imgelemin mevcut olanı olumsuzlama yeteneği sayesinde yeniye ve farklı olana alan açar. Tam da böyle bir tarihsel momentte hem sanatı hem de deneyimlerimizi yeniden anlamlandırarak başka türlü bir yaşamı tahayyül edebilmeye belki de hiç olmadığı kadar çok ihtiyacımız var. Biz de bütün bu yaşadıklarımızın etkisiyle, 2020 senesinin güz döneminde dolaşıma giren yazı çağrımızda zamansal ve mekânsal sınırları aşmanın, yaşananlara ve yaşanabilecek olanlara farklı bir perspektiften bakmanın yolunu açması amacıyla ViraVerita’nın 13. sayısında normalin sınırında, eşiğinde, ötesinde sanatın ve imgelemin yeni tezahürlerini, disiplinlerarası ve eleştirel bir perspektifle sorgulamaya davet etmiştik. Çağrımıza yanıt veren 9 araştırma makalesi, 3 çeviri, 2 söyleşi ve 1 kitap değerlendirmesiyle okurlarımıza 15 yazıdan oluşan bir dosya ile dosya konusu dışındaki yazılara yer verdiğimiz “Açık Defter” bölümümüzdeki 2 araştırma makalesi ve 1 çeviriyle hem bu dönemde beliren sorulara cevap niteliği taşıyan hem de ufkumuzu genişletebilecek yeni bakış açıları sunabildiğimizi umuyoruz.”

En son “Maddi Kültür ve Teknoloji: İnsan-Nesne İlişkisi Üzerine Soruşturmalar” dosya konusuyla Kasım 2020 sayısını yayınlayan derginin Mayıs 2021 (13. sayı) sayısının dosya konusuSanat ve İmgelem: Normalin Sınırında, Eşiğinde, Ötesinde…”.

ViraVerita 13. sayı içeriği:

Sunuş: Sanat ve İmgelem: Normalin Sınırında, Eşiğinde, Ötesinde…

Çağla Karabağ, Gülben Salman, Toros Güneş Esgün

Sevme Sanatı Olarak Felsefe

Melike Molacı

Yargı Gücünün Eleştirisi’nde “Özgür Oyun” Bağlamında Hayalgücü ve Anlama Yetisi Sorunu

Selda Salman

Parergondan Ergon Yaratmak: Magritte Resimlerinde Sınırların Üzerinde Yürümek

Özge Kara

Rönesans ve Perspektif: Modern Görme Biçiminin Temelleri

Oğuzcn Sever

Fotoğrafta Queer Pratikler ve Yaklaşımlar

Tuğba Taş

Yontulmuş Bedenden Performatif Bedene: Sanat ve İktidar Gerilimi

Özlem Derin

Şiddete Karşı Performansa Dayalı Yaratıcı Eylem: Yoluna Çıkan Tecavüzcü ve One Billion Rising’in Feminist Siyaseti

Ezgi Sarıtaş

Medusa Miti Üzerinden Sanatta Yeniden Anlamlandırma ve Yeniden Üretim

Hazal Ünsal Coruk

‘Normal’ Emeğin Kırılganlığı ve Eşitlenme: Eve Sığmayan Hayatlar ve Pandemide Seks İşçileri Belgesellerini Prekarya Üzerinden Düşünmek

Kaan Akın, Çağdaş Duman

Sosyal Medya Çağında Fotoğraf (Çeviri)

Marianne Hirsch

“Büyük bir dönüşümün içinden geçiyoruz, insanlık bir kabuk değiştiriyor gibi geliyor bana…” Seren Yüce ile Söyleşi

Çağla Karabağ

“Kendine Ait Bir Oda Artık Yok” Gamze Arslan ile Söyleşi

Toros Güneş Esgün

Müzisyence Bir Araştırma: Badiou ve Müzik (Çeviri)

François Nicolas

Kapanma Estetiği: COVİD-19 Pandemisi Boyunca Bir Sanatçı Olarak Deneyimim (Çeviri)

Scott Wollschleger

Gözü Sıyırmak: Filmin Teni (Kitap Değerlendirmesi)

Ahmet Emin Bülbül

Posthuman Dijital Özne: Braidotti’nin Eleştirel İnsan Sonrasının Eleştirisi (AÇIK DEFTER)

Rabia Sağlam

Olanı Yanlış Hissetmek: Slavoj Žižek, Antonio Damasio ve Duygulanımların Materyalist Bir Açıklaması (AÇIK DEFTER Çeviri)

Adrian Johnston

TBMM’nin Denetim Yetkisinin Gelişimi Üzerine- Parlamenter Sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Sözlü Soru Önergesi (AÇIK DEFTER)

Fahri Bakırcı, Yüksel Yalova

ViraVerita’nın 13. sayı özetlerine ve tam metinlere buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.