ViraVerita 13. Sayı Yayınladı!
ViraVerita Disiplinlerarası Karşılaşmalar Dergisi 2015 yılında yayın hayatına başlamış olan, yılda iki kere yayın yapan hakemli bir dergidir. İmtiyaz sahibi ve yazı işleri sorumlusu Çetin Türkyılmaz’dır. Dergi her sayı için “Editörden” bir mesaj yayınlıyor. 13. sayı editör mesajı:
“Bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkileyen Covid-19 Pandemisi koşullarında yaşıyoruz. “Normal” olanın yeniden tanımlandığı, mevcut eşitsizliklerin derinleştiği, kadınlar, LGBTİ’ler, yoksullar, göçmenler, engelliler, yaşlılar gibi dezavantajlı kesimlerin hayatlarının eskisinden daha da zorlaştığı, korku, kaygı ve belirsizliğin hâkim olduğu bu süreçte sanatı odağına alan bir tartışma ilk bakışta diğer toplumsal ve ekonomik problemlere kıyasla o kadar da önemli görünmeyebilir. Fakat yakından bakıldığında tüm toplumsal yaşamın bu denli eksilmesinin, kültür-sanat faaliyetlerinden olağanüstü durumlarda kolayca feragat edilmesinin yarattığı kültürel çoraklaşmayla ve özellikle yoksulluğa mahkûm edilen bağımsız sanatçıların içinde bulunduğu yaratamama, üretememe, hatta yaşayamama kriziyle son derece bağlantılı ve bu nedenle de meselenin irdelenmeye değer olduğu görülebilir. Çünkü mesafenin yarattığı soğukluk ve deneyim yoksunluğunun ilacı olan sanat, bir yandan toplumsal ve ekonomik dönüşümlerden
doğrudan etkilenirken, diğer yandan da yaşanan sorunları kamusal olarak eleştirmenin zorlaştığı zamanlarda imgelemin mevcut olanı olumsuzlama yeteneği sayesinde yeniye ve farklı olana alan açar. Tam da böyle bir tarihsel momentte hem sanatı hem de deneyimlerimizi yeniden anlamlandırarak başka türlü bir yaşamı tahayyül edebilmeye belki de hiç olmadığı kadar çok ihtiyacımız var. Biz de bütün bu yaşadıklarımızın etkisiyle, 2020 senesinin güz döneminde dolaşıma giren yazı çağrımızda zamansal ve mekânsal sınırları aşmanın, yaşananlara ve yaşanabilecek olanlara farklı bir perspektiften bakmanın yolunu açması amacıyla ViraVerita’nın 13. sayısında normalin sınırında, eşiğinde, ötesinde sanatın ve imgelemin yeni tezahürlerini, disiplinlerarası ve eleştirel bir perspektifle sorgulamaya davet etmiştik. Çağrımıza yanıt veren 9 araştırma makalesi, 3 çeviri, 2 söyleşi ve 1 kitap değerlendirmesiyle okurlarımıza 15 yazıdan oluşan bir dosya ile dosya konusu dışındaki yazılara yer verdiğimiz “Açık Defter” bölümümüzdeki 2 araştırma makalesi ve 1 çeviriyle hem bu dönemde beliren sorulara cevap niteliği taşıyan hem de ufkumuzu genişletebilecek yeni bakış açıları sunabildiğimizi umuyoruz.”
En son “Maddi Kültür ve Teknoloji: İnsan-Nesne İlişkisi Üzerine Soruşturmalar” dosya konusuyla Kasım 2020 sayısını yayınlayan derginin Mayıs 2021 (13. sayı) sayısının dosya konusu “Sanat ve İmgelem: Normalin Sınırında, Eşiğinde, Ötesinde…”.
ViraVerita 13. sayı içeriği:
Sunuş: Sanat ve İmgelem: Normalin Sınırında, Eşiğinde, Ötesinde…
Çağla Karabağ, Gülben Salman, Toros Güneş Esgün
Sevme Sanatı Olarak Felsefe
Melike Molacı
Yargı Gücünün Eleştirisi’nde “Özgür Oyun” Bağlamında Hayalgücü ve Anlama Yetisi Sorunu
Selda Salman
Parergondan Ergon Yaratmak: Magritte Resimlerinde Sınırların Üzerinde Yürümek
Özge Kara
Rönesans ve Perspektif: Modern Görme Biçiminin Temelleri
Oğuzcn Sever
Fotoğrafta Queer Pratikler ve Yaklaşımlar
Tuğba Taş
Yontulmuş Bedenden Performatif Bedene: Sanat ve İktidar Gerilimi
Özlem Derin
Şiddete Karşı Performansa Dayalı Yaratıcı Eylem: Yoluna Çıkan Tecavüzcü ve One Billion Rising’in Feminist Siyaseti
Ezgi Sarıtaş
Medusa Miti Üzerinden Sanatta Yeniden Anlamlandırma ve Yeniden Üretim
Hazal Ünsal Coruk
‘Normal’ Emeğin Kırılganlığı ve Eşitlenme: Eve Sığmayan Hayatlar ve Pandemide Seks İşçileri Belgesellerini Prekarya Üzerinden Düşünmek
Kaan Akın, Çağdaş Duman
Sosyal Medya Çağında Fotoğraf (Çeviri)
Marianne Hirsch
“Büyük bir dönüşümün içinden geçiyoruz, insanlık bir kabuk değiştiriyor gibi geliyor bana…” Seren Yüce ile Söyleşi
Çağla Karabağ
“Kendine Ait Bir Oda Artık Yok” Gamze Arslan ile Söyleşi
Toros Güneş Esgün
Müzisyence Bir Araştırma: Badiou ve Müzik (Çeviri)
François Nicolas
Kapanma Estetiği: COVİD-19 Pandemisi Boyunca Bir Sanatçı Olarak Deneyimim (Çeviri)
Scott Wollschleger
Gözü Sıyırmak: Filmin Teni (Kitap Değerlendirmesi)
Ahmet Emin Bülbül
Posthuman Dijital Özne: Braidotti’nin Eleştirel İnsan Sonrasının Eleştirisi (AÇIK DEFTER)
Rabia Sağlam
Olanı Yanlış Hissetmek: Slavoj Žižek, Antonio Damasio ve Duygulanımların Materyalist Bir Açıklaması (AÇIK DEFTER Çeviri)
Adrian Johnston
TBMM’nin Denetim Yetkisinin Gelişimi Üzerine- Parlamenter Sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Sözlü Soru Önergesi (AÇIK DEFTER)
Fahri Bakırcı, Yüksel Yalova
ViraVerita’nın 13. sayı özetlerine ve tam metinlere buradan ulaşabilirsiniz.