Site Rengi

Fol Kitap’tan 3 Yeni Kitap

Fol Kitap’tan 3 Yeni Kitap
17 Ekim 2020 20:24
0
A+
A-

Son yıllarda yayınladığı kitaplarla Türkiye’de felsefe alanına nitelikli katkılar sunan Fol Kitap, 2021 Şubat ayında da birbirinden değerli üç kitabı felsefeyle ilgili akademi ve akademi dışındaki çevrelerin ilgisine sundu. 

Zaman ve Başka – Emanuel Levinas (Çeviren: Özkan Gözel)

Çağdaş Fransız düşüncesinin en önemli isimlerinden Emmanuel Levinas’ın bu kitabı, ‘zaman’ üzerine vermiş olduğu konferans dizisinin kitaplaştırılmış hâlidir. Bu konferansların amacı, zamanın yalnız ve yalıtılmış bir öznenin olgusu olmadığını, bizzat öznenin başkası’yla ilişkisi olduğunu göstermektir. Ancak kitapta ele alınan sosyolojik bir zaman çözümlemesi değildir. Burada söz konusu edilen, zaman hakkındaki düşüncelerimiz değil, zamanın kendisidir. Bu savı desteklemek için bir yandan yalnızlık kavramını, diğer yandan, zamanın yalnızlığa sunduğu olanakları ele alıp düşünmek gerekecektir.
Levinas‘ın zamana dair düşünümünün ürünü olan bu eser, akademik bir üsluptan çok, edebî metinlerde karşılaşacağımız ilhamlı dil ve tarzı bize hatırlatır: “Açıklamaya girişmeyen, çözümlemenin içinde yavaşlamayan, sonuçlarını bir bir çıkarmayan, dediğinin altını çizmeyen, öğretmeyen bir söylemedir bu.”
Bu değerli çalışmayı, Özkan Gözel’in çevirisi ve Zeynep Direk’in Sunuş’uyla sizlere sunuyoruz.

https://www.folkitap.com/zaman-ve-baska

Çağdaş Kıta Felsefesi Bergson’dan Derrida’ya – Zeynep Direk

“Bu kitap, çağdaş felsefeye ve Kıta Avrupa Felsefesine bir giriş niteliğindedir. Çağdaş Kıta Felsefesine yön veren filozofların temel eserleri üzerinden çağımız felsefesini anlama serüvenine bir çağrıdır. Bergson’la başlayacak olan bu serüvende Husserl, Heidegger ve Sartre ilk felsefi uğraklar olacaktır. Ardından Levinas, Arendt, Merleau-Ponty, Simon de Beauvoir’la devam edecek olan Çağdaş Kıta Felsefesinin yolculuğu Deleuze ve Derrida ile son bulacaktır.
Bergson’un zaman felsefesi, Husserl fenomenolojisi, Heidegger’in varlık anlayışı, Sartre’ın diyalektik akıl ve özgürlük felsefesi, Levinas’ın başkalık etiği yanında, bu kitapta, Arendt’in totalitarizm ve kötülük anlayışı, Merleau-Ponty’nin beden ve ten felsefesi, Simon de Beauvoir’nın muğlaklık etiği, Deleuze ve Guattari’nin fark ve tekrar felsefeleri ve son olarak Derrida’nın dekonstrüksiyonu ele alınacaktır.
Bu değerli çalışmayı Zeynep Direk’in kaleminden sizlere sunuyoruz.”

https://www.folkitap.com/cagdas-kita-felsefesi

Başkasının Politikası Husserl, Heidegger, Levinas – Onur Kartal

“Nasyonal Sosyalizm’den beklediğim şey bütünlüğü içinde yaşamın tinsel bir yenilenmesi, toplumsal antagonizmaların uzlaştırılması ve Batı Dasein’ının komünizmin tehlikelerinden kurtarılmasıydı.”
Martin Heidegger
“Felsefe ise, kendi payına, sahiden de Emperyalizm Çağı’nın evladı olduğunu kanıtladı.”
Ranajit Guha
“Cuma’nın diliyle ilgili pek çok öykü anlatılabilir, ama asıl öyküyü dilsiz Cuma bilir.”
John Maxwell Coetzee
‘Başkalık’ çağdaş felsefeye yön veren isimlerin düşüncesinde kurucu bir unsurdu. Özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında Avrupa kültürünün krizi, başka birçok alanda olduğu gibi felsefede de masaya yatırıldı.
Bu kitabın ana başlıklarına konu olan Husserl, Heidegger ve Levinas, bir yandan Avrupa kültürünün krizine bir çözüm arayışı içine girdiler, diğer yandan da bu çözümü ‘başkalık’la, ‘başkası’yla ilişkilendirdiler.
Avrupa kültürünün kendi yıkımıyla karşı karşıya kalışı, aslında başkalıkla yüzleşme biçiminde saklıydı. Bu bağlamda Onur Kartal, ‘Batı’yı ve özneyi sorunsallaştırarak başkalık meselesini ele almış bu üç büyük düşünürün mesaisini tartışıyor. Husserl’in ‘başkalığın fenomenolojisi’, Heidegger’in ‘başkalığın fundamental ontolojisi’, Levinas’ın ‘başkalık etiği’ eserde ele alınan konulardandır. Bu kitap problemlerin üzerine giden ve çıkış yolları arayan, devrimci anlamda ‘Başkasının Politikası’nı kurmanın olanak ve sınırlılıklarını sorgulayan bir bakışın ürünüdür.”

https://www.folkitap.com/baskasinin-politikasi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.