Site Rengi

Ankara Üniversitesi Felsefe Topluluğu, Felsefe Gündem Okuyucularına Merhaba Diyor!

Ankara Üniversitesi Felsefe Topluluğu, Felsefe Gündem Okuyucularına Merhaba Diyor!

Biz Kimiz?

2020 yılında Ankara Üniversitesi dahilinde kurulan felsefe öğrenci topluluğuyuz. Kurulduğumuz ilk günlerde bitmek bilmeyen pandeminin azizliğine uğradık. Uzun süre çalışmalarımıza ara vermek zorunda kaldık. Ancak pandeminin büyük oranda atlatılması ile 2021 yılının Kasım’ında kaldığımız yerden çalışmalarımıza devam ettik. Geçtiğimiz iki yıl boyunca müze ziyaretleri, sergi gezileri, online ve yüz yüze söyleşiler,  okuma ve tartışma atölyeleri, öğrenci sunumları ve akademik sunumlar, film analizleri, seminerler, konferanslar, bir yaratıcı drama ve bir oda tiyatrosu olmak üzere otuzdan fazla etkinlik düzenledik.

Hedeflerimiz Neler?

Biz öğrenci topluluğu olarak en temelde sıra arkadaşlarımızın akademik yaşama hazırlanmalarında destek olmak, onlarla birlikte felsefi çalışmalar yapmak istiyoruz. Nihayetinde bir üniversite topluluğuyuz, dinamik bir çevreye sahibiz ve bu çevre okuma, düşünme ve tartışma kültürleriyle iç içe. Burada bize düşen görev bu kültürü zenginleştirmek ve etkileşimi arttırmak. Şimdi aklımıza şu soru da geliyor: “Felsefeciler ne yapar?”. Felsefeciler bilimsel üretime katkı sunarlar, güncel pek çok konuyu incelerler ya da tarihe dönerek daha önceki filozofları ve çalışmalarını gözlemlerler. Felsefeciler okurlar tartışırlar ve nihayetinde gelişkin bir toplum, aydın bir ülke ve yaşanabilir bir dünya için yazınlar üretirler. Bunun üzerine söylenecek çok şey var ama biz burada bırakalım.

Bu Sene Neler Yaptık?

Ekim 2022’de faaliyetlerimize yaratıcı drama ile başladık. Hemen ardından “The Invention of Lying” film okuması, Nevhiz Tanyeli sergisi İş Bankası Müzesi gezisi, Ernst Cassirer üzerine kültür felsefesi bağlamında sunum, Öncül Analitik Felsefe Dergisi ile “Metafelsefe ve Analitik Felsefe” forumu, Platon’un İdealar Dünyası’na dair oda tiyatrosu, Korku ve Titreme’nin tartışması, “İnsanın Sanat Algısının” felsefe ve arkeoloji disiplinlerinin karşılaştırılarak ele alınması, Plehanov’un Tarihte Bireyin Rolü kitabının okuması, Ara Güler fotoğraf sergisi gezisi ve nihayetinde Ankara ve Hacettepe üniversitelerinden beş topluluğun öncülüğünde ‘Beyin Göçü’nü ele aldık. Okulların kapanması ile söyleşiler serimize başladık. Aydınlanmayı, mülkiyet ilişkilerini ve Antik Yunan’daki toplumsal yapıyı kadın filozoflar çerçevesinde tartıştık.

Bu Yaz Neler Yapacağız?

Yaz dönemi boyunca faaliyetlerimize üyelerimizin de talebiyle devam etme kararı aldık. Ancak okulların kapalı olması ve pek çoğumuzun farklı şehirlerde yaşaması sebebiyle uzaktan devam etmek daha olanaklı. Bu yaz “Felsefe Söyleşileri” başlıklı serimize başladık. Çevrimiçi ortamda ya da fiziksel mekanda çeşitli konularda çekimler yapıp bunları Youtube kanalımızdan ve sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz. Sıra arkadaşlarımızla beraber tartışıyoruz ya da onların üzerine çalıştıkları alanlarda sunumlarını dinliyoruz. Ayrıca alanında uzman felsefecilerle bir araya gelip  söyleşiyoruz. Eylül sonuna kadar bu formatta devam edeceğiz. Eğer siz de araştırdığınız ya da uzman olduğunuz bir konu hakkında bizimle birlikte etkinlik düzenlemek isterseniz sosyal medya hesaplarımızdan veya mail adreslerimizden ulaşabilirsiniz.

Yayın Alanında Neler Ürettik?

Daha önce okulumuzdaki Sosyoloji, Antropoloji, Halkbilimi, Psikoloji, Araştırma ve Yazarlık topluluklarıyla birlikte “Yedi Perspektifte Savaş” isimli ortak bir konferans düzenledik ve sonucunda bir “Polemos” konferans fanzinini çıkarmıştık. Geçtiğimiz bahar ise başladığımız “Spintha Felsefe Dergisi” çalışmamızı çeşitli aksaklıklara rağmen güncelleyerek gelen yazılarımızı blog hesabımızda yayınladık. Haziran ayı ile bir süredir planladığımız Peron Dergisi ile birleşmeyi gerçekleştirdik. Temmuz ayının sonlarında topluluğumuz Peron Dergisi’nin 7. sayısını birlikte çıkaracağız.

Ya Gelecek Sene Planlarımız?

Ekim ayında okulların tekrar açılması ile birlikte söyleşilerimize, kitap tartışmalarımıza, film okumalarımıza, sunumlarımıza, gezilerimize ve dijital içerik üretimlerimize devam edeceğiz.

Sağlıcakla kalın…

Instagram: au.fel.top

Twitter: ankara_felsefe

Mail: felsefetoplulugu.dtcf@gmail.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.