Site Rengi

TTB 1. Antiochia Felsefe Buluşması | Gönüllülük, Dayanışma ve Ortak Varoluş

TTB 1. Antiochia Felsefe Buluşması | Gönüllülük, Dayanışma ve Ortak Varoluş
13 Haziran 2023 18:56
0
A+
A-

Türk Tabipler Birliği bu yıl ilki düzenlenecek olan Antiochia Felsefe Buluşmaları’nın 16-18 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirileceğini duyurdu. Antakya Arsuz’da düzenlenecek olan buluşmaları Bilgi Üniversitesi Felsefe Bölümü, Antakya Sanat Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekliyor. Katılım için internet sitesinde bulunan ya da buradan ulaşabileceğiniz ön kayıt formunun doldurulması gerekmektedir. Türk Tabipler Birliği’nin internet sitesinde yayınlanan açıklama ise aşağıdaki gibi;

“Gönüllülük ve Dayanışma gibi kavramlar her şeyden önce kolektif bir varoluş öngörür. Gönüllülük bir görevin gerektirdiği faaliyete katılabilecek birden fazla birey arasındayken seçilmeyi veya atanmayı beklemeden göreve talip olmaktır. Dayanışma ise yine birden fazla bireyin karşılıklı olarak aynı faaliyet içinde kendini değil bütünü düşünerek yer alması anlamına gelir. Her iki durum da birlikte deneyimlenen bir sorunu yine birlikte davranarak aşma bağlamında anlam kazanır. Kuşkusuz bu kavramlar etik içeriğe de sahiptir. Ancak burada söz konusu olan bir görev etiğinden çok erdem etiğidir. Zira gönüllü olmayı ve dayanışmayı arzulamak, insanın her şeyden önce böyle bir arzu ya da inancı içselleştirmiş olması, onları birer erdem olarak kendi hissetme, düşünme ve eyleme biçiminin – yani ethos’unun- kalıcı bir parçası haline getirmiş olmasını gerektirir. İçinde bulunduğumuz koşullar, mekân ve geçici ya da kalıcı olarak gerçekleştirdiğimiz kolektif varoluş tam da böyle bir hissetme, düşünme ve eyleme biçimine tanıklık ediyor.

6 Şubat ve 20 Şubat depremleriyle bir doğa olayının 11 ilde nasıl büyük bir felakete dönüştüğünün tanıklığı her birimizi, bu topraklarda yaşayan herkesi bir şeyler yapma çabasına soktu. Deprem bölgelerine henüz devletin ulaşamadığı ilk üç günde TTB, TMMOB gibi meslek odaları ve DKÖ’leri gönüllü üyeleri yanı sıra ekoloji gruplarından, sivil inisiyatiflerden gönüllü insanlar büyük bir dayanışma duygusuyla deprem bölgelerine yardıma koştular.

Yaşanılan yıkımın açtığı derin acıları ve yaraları saran bir birliktelik yarattı bu gönüllülük ve dayanışma… İnsanın insana nasıl iyi geldiğini, gönüllüğün, dayanışmanın ve ortak varoluşun değerini hissettirdi.

Bu duyguları birlikte felsefi olarak anlamlandırmak, düşünmek ve dayanışma alanlarımızı genişletmek üzere hepinizi 16-18 Haziran tarihleri arasında Hatay-Arsuz’da düzenleyeceğimiz TTB I. Antiochia Felsefe Buluşması’na bekliyoruz.”

 

Program Akışı

16 HAZİRAN CUMA

15.00 – Açılış Konuşmaları

  • Antakya Sanat Derneği adına Edip Yeşil veya Tunay Devrim
  • TTB adına Şebnem Korur Fincancı veya Ali İhsan Ökten
     

15.30-17.00 – Panel: Dayanışma ve İlişkisellik Etiği

  • Dayanışma – Ferda Keskin (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
  • İlişkisellik Etiği – Zeynep Talay Turner (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
  • Moderatör: Özge Ejder
     

19.00 – Yemek

17 HAZİRAN CUMARTESİ

10.45-12.00 – Panel: Dostluk Üzerine

  • Dostluk, Yardımlaşma ve Bir Aradalık Üzerine – Özge Ejder (MSGSÜ, Felsefe)
  • Zor Zamanlardan Dayanışmak, Dayanışmayı Sıradanlaştırmak – Begüm Özden Fırat (MSGSÜ, Felsefe)
  • Moderatör: Zeynep Talay Turner
     

12.00-12.15 – Ara

12.15-13.30 – Panel: Tıp ve Gönüllülük (Gezi ve Deprem)

  • Gezi’de Dayanışma ve Gönüllülük – Ali Çerkezoğlu
  • Depremde Gönüllü Hekimlik: Dostluk Parkından Köylere Uzanan Sağlık Köprüsü – Sibel Uyan
  • Moderatör: Demet Parlar
     

15.00-18.00 – Atölyeler

  • Toplumsal Dayanışma – Osman Elbek ve Tacettin İnandı

Konu: Yeni Tıp Paradigması; Dayanışma vs Rekabet

Amaç: “Hassas/Kişiselleştirilmiş/P4 Tıbbı” olarak isimlendirilen tıp paradigmasının birey ve toplum üzerindeki dinamiğini tanımlamak

  • Öğrenci Paneli – Moderatör: Ferda Keskin

Bu panelde antik Yunan düşüncesine göre bireysel ve kolektif varoluşta karakter (ethos) oluşumunu belirleyen erdem kavramı ve erdemlerin hangi anlamda ortak bir iyi yaşamı mümkün kıldığı tartışılacaktır. Tartışmada gündelik yaşamın tekdüzeliğinden doğal afetlerin getirdiği yıkıma kadar çeşitli örnekler kullanılacaktır.

19.00 – Yemek

18 HAZİRAN PAZAR

10.00-12.00 – Atölye 1 – Jean-Luc Nancy’deki Ortaklık Kavramını Dayanışma ve Gönüllülük Üzerinden Okumak

  • Moderatör: Begüm Özuzun (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi)
  • Yaş aralığı: 16-26 yaş Lise ve Üniversite Öğrencileri
  • Kontenjan: 20 kişi
     

Deprem bölgelerinde gönüllüler aracılığıyla kurulan afet koordinasyon merkezleri, doktorların çalışmaları, bireyci neo-liberal dünyamızda bize yeniden ortaklık içerisinde yaşayabileceğimizi, bunun kendiliğinden, zorunlu kılınmadan gelişebileceğini hatırlattı.

Deprem anı ve sonrasında yaşadıklarımız ve hissettiklerimizden yola çıkan 10-15 dakikalık Jean-Luc Nancy’deki ortaklık düşüncesi hakkında bir sunumun ardından moderatör eşliğinde etkileşimli bir atölye gerçekleştirilecek. 

12.00-14.00 – Öğle Arası

14.00-15.00 – Sunum – Ortaklaşa Yazılan Hikâyeler: Mimarlığın (ve başka şeylerin) Çuval Teorisi 

  • Konuşmacı: Sevince Bayrak
     

İnsanlığın çıkış öyküsünü, yok etmek üzerine kurulu kahramanlık hikâyeleri yerine ortaklaşa bir çaba ile sürdürülen yaşam hikayeleri ile anlatırsak ne değişir? Elizabeth Fisher ve Ursula K. Le Guin’in yazdığı çuval teorilerini, mimarlığa uyarlarsak, kentlerimizdeki yapıların hikayelerini, “başarı” öyküleri yerine ihmal edilmiş olanları dinleyerek yeniden anlatabilir miyiz? 

2022 yılında kullanılmayan mevcut yapıları yıkmak yerine yeniden kentlere kazandırmayı önererek başladığımız Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi projesi*, 2023 Şubat’ında yaşadığımız yıkıcı depremlerle beraber acil bir konuya dönüştü. İnşaat endüstrisindeki çöküşün nedenleri, mevcut sağlam yapıların deprem sonrası nasıl kullanılabileceği ve geride kalan binlerce yapının güçlendirilmesi ve yeniden kullanılması konularını da içeren bu sunumda sadece mimarları değil, herkesi ilgilendiren bu tartışmayı geliştirmeyi umuyoruz.

*Bu proje 20 mayıs-26 Kasım tarihleri arasında Venedik Bienali’nde 18. Uluslararası Mimarlık Sergisinde Türkiye adına sergilenmektedir.

15.00-15.30 – Ara

15.30-17.30 – Atölye 2 – Alice Harikalar Diyarında Bize Nasıl Bir Dünya’nın İmkanını Sunuyor?

  • Moderatör: Begüm Özuzun (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi)
  • Yaş aralığı: 16-26 yaş lise ve üniversite öğrencileri
  • Kontenjan: 20 kişi
     

Alice Harikalar Diyarı’nın girişindeki monologdan yola çıkan 10-15 dakikalık sunumun ardından moderatör eşliğinde katılımcılarla etkileşimli bir atölye gerçekleştirilecek. Bu monologda Alice, kendine ait bir dünya düşler, bu dünyada; kediler, insanlar gibi yaşamlarını sürdürebilir ve farklı güçlere sahip olabilir, görünmez olmak, konuşmak vb. Bu kapsamda felsefeyi bugün de ilgilendiren “dünya, düş, düşünce, gerçeklik” gibi kavramları katılımcılarla konuşmak ve geliştirmek istiyoruz.

 

Felsefe Gündem İnternet Gazetesi olarak Türk Tabipler Birliği’ne felsefe alanına katkı ve ilgilerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Buluşmaya dair ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.