Site Rengi

Türkiye Heidegger Topluluğu

Türkiye Heidegger Topluluğu
8 Aralık 2021 06:44
0
A+
A-

Topluluğumuzun amacı Türkiye’de Martin Heidegger çalışanlarını bir araya getirerek Heidegger felsefesini ve terminolojisini anlamaya çalışmaktır. Bu amaç kapsamında yapılan çalışmaların Türk düşüncesine yapacağı katkıları gözetmek topluluğumuzun amaçları dahilindedir. Heidegger bir filozof olarak sadece yirminci yüzyıl düşüncesinin değil Batı düşüncesinde dönüşü başlatmasıyla ve çağları aşan düşünme tarzıyla tüm düşünce tarihinin en önemli düşünürü olarak belirmektedir. Bu sebeple Heidegger’i doğru anlamaya yönelik yeni açılımlar sunma imkanını birlikte tartışarak “anlama”yı ve yeni araştırmalar yapmayı amaç edinen topluluğumuz, üyeleriyle alanında uzmanlığını almış hocalardan ve genç araştırmacılardan oluşmaktadır.

Bu amaçlarla yola koyulduğumuz patikada Türkiye Heidegger Topluluğu 5 Aralık 2020 tarihinde Onursal üyelerimizden Prof. Dr. Önay Sözer ve Prof. Dr. Ahmet İnam’ın açılış konuşmalarıyla başlayan “Tanışma Toplantısı” ile kurulmuş akabinde 26 Aralık’ta “Der Ursprung des Kunstwerkes” (Sanat Eserinin Kökeni) başlığıyla ilk Çalıştayını gerçekleştirmiştir. Bu noktada Çalıştaylarımız uzman hocalarımızın sunumları ve katılımlarıyla Heidegger metinlerini anlama ve tartışma doğrultusunda “Die Frage nach der Technik” (Tekniğe İlişkin Soruşturma) ve “Identität und Differenz” (Özdeşlik ve Ayrım) ile devam etmiştir. Çalıştaylarımızda gözettiğimiz, Heidegger metinlerini araştırmada klasik yöntemler yerine Heidegger’i kendi yöntemi ile anlama yoluna gitmek olmuştur. Heidegger’in gerek derslerinde gerekse Zollikon Seminerlerinde kullandığı bir yöntem olarak metnin can alıcı paragraflarının açımlanması bu noktada önem taşımaktadır.

Çalıştaylarımızın yanında toplamda altı Seminerimiz gerçekleşmiştir. Seminerlerimiz Çalıştaylarda gözettiğimiz Heidegger metinlerini doğru anlamaya yönelik bir amaca da hizmet etmektedir. Bu uğurda Heidegger felsefesinde açımlanması ve tartışılması gereken meselelerin gündeme getirilmesi ve Heidegger’in “Çevren”i ile birlikte düşünülmesi önemlidir. Bu nedenle gerçekleştirmiş olduğumuz Seminerlerimizden anlaşılacağı üzere Heidegger düşünce üretimi tarihinde dönüm noktası olan düşünürlerle birlikte ele alınarak tartışmaya açılmıştır.

Topluluğumuz bünyesinde ilk yayınımız “Türkiye Heidegger Topluluğu Yayınları I: Tekniğe İlişkin Araştırmalar” başlığıyla yakında çıkacaktır. Yine şu anda Heidegger’in çevrilmeyen metinlerini Türkçe’ye çeviri amacını gerçekleştirmenin hazırlığı içindeyiz. Bu anlamda Heidegger’in çalışmalarının düzenlendiği toplu ciltlerdeki metinler esas alınarak “Felsefe Tarihi” oluşturacak şekilde olan projemiz yanında Freiburg ve Bremen konuşmalarını çevirme yürüttüğümüz çalışmalar arasındadır. Bu çevirilerimizde düşünürün felsefesinde uzman olan hocalarımız Almanca aslından eserleri çevireceklerdir. Topluluğumuzun yayınları hususunda bizlere destek sunan Vakıfbank kültür yayınlarına da bu platform aracılığıyla teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yayınlar dışında Seminerlerimiz ve Çalıştaylarımız devam edecek olup özellikle Onursal Üyemiz Prof. Dr. Önay Sözer Hocamızın emaneti olan Heidegger Kütüphanesi kurma da topluluğumuzun amaçları içerisindeki yerini almaktadır.

NOT: Bu tanıtım yazısı, Felsefe Gündem’in talebi üzerine Türkiye Heidegger Topluluğu tarafından hazırlanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.