Site Rengi

Ahlak Estetik ve Şiir

Ahlak Estetik ve Şiir
17 Ekim 2021 13:47
0
A+
A-

Prof. Dr. Oktay Taftalı’nın, Antik Çağlardan bu yana tartışılagelen etik bir değer olan “iyi” ile estetik bir değer olan “güzel”in birlikteliği mevzuu bağlamında Türk şiirini ve sorunlarını belli başlı örnekler üzerinden incelediği Ahlak Estetik ve Şiir adlı eser, Kopernik Kitap tarafından okuyucuya sunulmuştur. 

“Estetik bir değer olan ‘güzel’ ile, etik bir değer olan ‘iyi’nin birlikteliği, antik çağlarda Grekler tarafından ‘kalokagathia’ (καλοκἀγαθία) kavramıyla ifade ediliyordu. İnsan ruhunun iyiliğini, bedenin sağlık ve güzelliğini de ifade eden bu kavram, sanat ve toplum yaşamına uzanan bir içerik taşıyor. Buna göre sanat eserinin sadece güzel olması yeterli değildi, onun aynı zamanda iyi olması gerekiyordu. Aynı şey etik norm ve tavırlar için de geçerliydi. Etik bakımdan iyi ve uygun olan bir davranış, estetik bakımdan da güzel olmalıydı. Friedrich Hölderlin gerek şiirinin gerekse yaşamının, bu ilkeye uygun olmasına özen gösterirmiş.

Elinizdeki kitap yukardaki ana fikir kapsamında, çağdaş Türk şiirinin belli sorunlarını, yine belli örnekler üzerinden irdeleyen bir çalışma sunuyor. Ayrıca, kitapta geçen, her ‘şiir’ sözcüğünün altına kurşun kalemle, resim, heykel, müzik yazarak, öteki sanatlarla şiir arasındaki örtüşmeyi gözlemlemek, heyecan verici bir okuma deneyimi sunuyor.”

Satın almak için:

https://www.dr.com.tr/kitap/ahlak-estetik-ve-siir/felsefe/felsefe-bilimi/urunno=0001944367001

 

Hazırlayan: Elif Büşra USTA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.