Site Rengi

Viyana Çevresi: Schlick, Carnap, Neurath, Hahn (Derleyen: Zeki Özcan)

Viyana Çevresi: Schlick, Carnap, Neurath, Hahn (Derleyen: Zeki Özcan)
16 Eylül 2021 09:23
0
A+
A-

Hep belirttiğimiz gibi, yeni kitapları sizinle buluşturabilmek bizim öncelikli çabalarımız arasında. Bu buluşmaya bir yenisini daha eklemeye ne dersiniz? Şimdilerde, Fol Yayınları etiketiyle ve Zeki Özcan’ın derlemesiyle, okuruyla buluşmayı bekliyor “Viyana Çevresi: Schlick, Carnap, Neurath, Hahn”. Bu ekolle tanışmak isteyenler için kitap bir giriş niteliğinde.

“Felsefe tarihinin önemli akımları, genellikle bilimsel düşüncenin önemli gelişmeleriyle birlikte yol almıştır. Platonculuk matematiğin ortaya çıkışına, Dekartçılık Galileo’nun astronomideki keşfine, Kantçılık Newton mekaniğinin sistemleştirilmesine bağlıdır. Viyana Çevresi de, 20. yüzyılın başındaki fiziğin krizi, mantığı yenileme ve matematiğin temellerini sorgulama çabalarının ortasında doğdu.

‘Viyana’ bir felsefeye adını veren ikinci şehirdir. İkinci Dünya Savaşı’ndan önce burada iki yıkım gerçekleşmiştir: Freud aracılığıyla klasik psikolojinin ‘ruh’unun ve Viyana Çevresi aracılığıyla ‘metafizik’in yıkımı. Viyana Çevresi, Alman olan her şeye, Kant’ın apriori bilgi anlayışına, Alman dünyasında Kant sonrası ortaya çıkan Alman felsefi idealizminin metafiziğine, özellikle Hegel’in ve Heidegger’in temsil ettikleri metafiziğe karşıdır.

Elinizdeki kitap, Batı felsefesindeki en köklü dönüşümlerden birini gerçekleştiren Viyana Çevresi düşüncesine, kurucu düşünürleri Schlick, Carnap, Neurath ve Hahn’ın temel metinleri üzerinden bir giriş yapmaktadır. Çevrenin tarihi ve kökenleri, Viyana Çevresi manifesto yazıları, Wittgenstein’ın Çevre ile ilişkisi ve metafizik eleştirisi kitapta ele alınan diğer konulardandır.”

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.