Site Rengi

İnsan Hakları ve Felsefe – Prof. Dr. Betül Çotuksöken

İnsan Hakları ve Felsefe – Prof. Dr. Betül Çotuksöken
7 Mayıs 2021 12:00
0
A+
A-

Papatya Bilim Yayınları etiketini taşıyan çok güzel ve çok önemli kitaplardan birine yer verelim bu kez de: “İnsan Hakları ve Felsefe”. Prof. Dr. Betül Çotuksöken’in bu kitabı, felsefi bir yaklaşımla ve insan-dünya-bilgi ilişkisi çerçevesinde bu defa da en önemli konularımızdan ve sorunlarımızdan olan insan haklarına yöneliyor; böylelikle de hepimize insan hakları açısından sorumluluklarımızı tekrar hatırlatıyor. Bugün içinde bulunduğumuz sorunlar ve bu sorunlardan dolayı hepimizin başka çeşitlerde ödediği bedeller gözümüzün önünde dururken bu kitap her birimize bir ışık gibi.

“İnsan hakları birbirinden çok farklı disiplinlerin ele aldığı bir konudur. Bu çalışma çerçevesinde özellikle felsefi yaklaşım dikkate alınmış; insan hakları, insan-dünya-bilgi ilişkisi ekseninde işlenmiş; philosophia-paideia özdeşliği insan hakları bağlamında gösterilmeye çalışılmıştır.

Yapılan tüm belirlemeler, ‘kuram-eylem’ beraberliğini de dikkate almakta ve ileri sürülenleri bir ‘boşsöz’ yığını olmaktan kurtarmaktadır. İnsanlar arasında gittikçe artan ve çeşitlenen ilişkilere, çok farklı nedenlerle artan ve çeşitlenen göçlere, yer değiştirmelere, gerçekliğin ‘sanal gerçeklik’ boyutunun her geçen gün biraz daha etkili olduğuna hepimiz tanık olmaktayız. Bu denli karmaşık durumlar karşısında insan hakları konusuna gündemimizde birinci sırayı vermek, kendimizi merkez konumda tutmaktan kaçınmak; ‘aklın kamusal kullanımı’ yoluyla, gerçekten bilgiye bel bağlayan ‘özgür’ bireyler, özneler olarak bireysel eksenimizden çıkmak; özel/toplumsal/kamusal yaşamın özneleri olarak hakları tanımak-korumak-geliştirmek insanlığımızı gerçekleştirmenin öteki adı olsa gerek. Olanaklar varlığı, açık varlık ve etik değerleri olan varlıklar olarak insan haklarını gündemimizde tutmak hepimizin sorumluluğu.

Kitabın birinci bölümünde özellikle felsefi temellendirmeler, ikinci bölümde ise yapılan temellendirmeleri daha açık seçik bir konuma getiren temellendirici yazılar yer alıyor.”

http://www.papatya.gen.tr/insanHaklariFelsefe.htm

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.