Site Rengi

“İdealism Project” ve “Königsberg Radyosu”

“İdealism Project” ve “Königsberg Radyosu”
23 Nisan 2021 20:41
0
A+
A-

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Lale Levin Basut, 2020 yılı Mart ayından beri, Youtube üzerinden açmış olduğu Idealism Project adlı kanalda Kant felsefesi derslerini yayınlıyor. Derslerin metne dökülmüş halini ise Königsberg Radyosu adını verdiği internet sitesinden okuyuculara sunuyor. Felsefe Gündem olarak biz, Levin hocaya, her iki platform hakkında bilinmesi gerekenleri ve bu yayınlarla ileride neler yapmayı düşündüğünü merak ederek, bir soru yönelttik. Ayrıca alana ilgili kişilerin de kanallardan haberdar olmasını sağlamak istedik. Hocamıza sorumuzu yanıtladığı için teşekkür ediyoruz.

Felsefe Gündem : Sosyal medyada “ Idealism Project” adıyla yayın yapan Youtube ve Twitter hesaplarında üretilen içeriklerle Türkiye’de felsefe çalışmalarına katkılar sunuyorsunuz. “Idealism Project” adının kullanılma amacını açıklar mısınız? Bu, kapsamı ve amacı olan ve kurumsallaşma yolunda olan bir proje midir? “Idealism Project” ile Türkiye’deki felsefe ilgililerine söyleyecekleriniz nelerdir?

Lale Levin Basut: “Idealism Project” 2016 yılında Aristoteles’in de bir dönem yaşamış olduğu Assos’ta tasarladığım ve ilk adımlarını attığım bir “proje”. Bir Youtube kanalı üzerinden hem kendi yaptığım hem de çalışmalarına yakından tanıklık ettiğim kişilerin derslerini, konuşmalarını onları bu kanala davet ederek paylaşmak amacı ile bu Youtube kanalını başlattım. Doktora çalışmam ve genel araştırma alanım Eskiçağ Felsefesi olmasına rağmen, 2015 yılından beri özel olarak Kant’ın 1. ve 3. Kritik’leri üzerine çalışmaktayım. Bundan ötürü bu Youtube kanalında Kant üzerine de kimi yayınlar da yapmak istedim. 2020 yılı Mart ayında resmi olarak hemen herkesi (temel ve vazgeçilemez işleri yürüten ve kendilerine borçlu olduğumuz çalışanlar hariç) eve kapayan Covid-19 pandemisi ile birlikte, kimi derslerimi kamuya açık olarak yapmak istedim. “Idealism Project” adlı Youtube kanalım üzerinden canlı yayınla yaklaşık 10 Kant dersi gerçekleştirdik. Sonrasında bu dersleri düzenleyerek bir metin haline getirdim ve konigsbergradyosu.com sitesinde paylaştım. Bu metine dökme süreci yaklaşık altı ay kadar sürdü ve Nisan 2021’de tamamlandı. Mayıs 2021’de yeniden “Idealism Project”te Kant derslerine kaldığım yerden devam etmeyi planlıyorum. Eğer yapabilirsem Kritik’in tamamını Youtube dersleri olarak açmak ve bunları da bir Kommentar olarak metin haline getirmek istiyorum. Çok büyük bir projenin ilk uğrağındayız denilebilir!

Youtube: Idealism Project

Web: Königsberg Radyosu

Twitter: @idealismproject

Yorumlar

  1. Mesut Demirhan dedi ki:

    İdealizm, “idealist olmak” demektir, daldan elmaları toplayıp üzerinde “idealizm” yazan kasalara istifleme işi değil…