Site Rengi

Türkiye Kant Topluluğu

“Türkiye Kant Topluluğu” 10.01.2020 tarihinde İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk çalıştayı ile kuruldu.

Türkiye Kant Topluluğu
18 Ekim 2020 12:29
0
A+
A-

Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye akademisinde de Kant üzerine çalışan, Kant felsefesine ilgi duyan felsefecilerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Yurt dışında birçok ülkede Kant çalışan bu akademisyenlerin toplulukları mevcuttur. Türkiye’de de Kant felsefesi üzerine çalışanların bir araya geldiği bir topluluğa dair hayalini, ve bu konuda adım atma hevesini Gamze Keskin 2019 yazında Şirince Kant Haftası’nda dile getirir. İlerleyen süreçte Kant’a hem emek, hem gönül vermiş bir grup felsefeci bir araya gelerek bir ilke imza atarlar. Kant felsefesinin farklı alanlarında çalışan bu felsefecilerin ortak ideali Türkiye’de yapılan ve yapılacak olan Kant çalışmaları için bir birliktelik tesis etmek olur. Ve böylece “Türkiye Kant Topluluğu” 10.01.2020 tarihinde İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk çalıştayı ile kurulur.

Topluluk, Immanuel Kant’ın felsefesi üzerine çalışanları/çalışacakları desteklemek ve Kant felsefesi üzerine yapılan çalışmalardan haberdar olmak/etmek amacını gütmektedir. Topluluğun diğer amaçları ise aşağıdaki gibidir:

-Kant düşüncesi üzerine yapılan çalışmaları teşvik etmek ve daha ileriye götürmek

-Türkiye’de Kant felsefesi üzerine çalışan, kariyerlerinin çeşitli basamaklarındaki pek çok kişiyi bir araya getirip etkileşimi sağlayacak çeşitli etkinlikler (bölgesel çalıştaylar, yıllık konferanslar, paneller, çeviri grupları, yaz okulları vb.) organize etmek

-Kant’ın henüz Türkçeye kazandırılmamış eserlerinin çevirisi için inisiyatif almak

-Kant felsefesi kavramlarının tartışılacağı çalıştaylar düzenlemek; söz konusu kavramlara önerilen Türkçe karşılıkları derlemek ve topluluk üyelerinin dikkatine sunmak

Türkiye Kant Topluluğu ilk çalıştayından sonra bir araya gelen ekibin ortak çabaları ile kuruluş aşamasının gerektirdiği birçok kararları alır. Gönüllülük esası ve seçim yoluyla topluluğun yönetim, denetim, etik ve akademik kurulları oluşturulur. Topluluğun ilk başkanı olarak bu hayali ilk ortaya atanlardan biri olan Doç. Dr. Gamze Keskin oy birliğiyle seçilir.

 Türkiye Kant Topluluğu, pandemi koşullarına rağmen aradan geçen zamanda diliminde birçok çevrimiçi etkinlik ve çalıştay düzenledi. Tamamen bağımsız olan topluluğun şu ana kadarki faaliyetleri gönüllülerinin çabalarıyla hayat buldu. Topluluğun web-sitesi, güncel blog yazıları ve üzerinde çalışmaları devam eden Kant yayınları arşiviyle başvurulacak online bir kaynak olmayı hedeflemektedir. Topluluk Türkiye’de Kant üzerine yazılmış tezlerin, makalelerin ve çeviri eserlerin bir dökümünü güncel tutmayı planlıyor. Ayrıca oluşturulacak üye havuzuyla sadece düzenlenen etkinlikler kapsamında değil, Kant çalışanları arasında genel bir etkileşim ve haberleşme ağı sağlamayı arzuluyor. Bu amaçla kriterleri sağlayan tüm Kant çalışanlarının davet edileceği bir üyelik formu çok yakında web sayfalarında yer alacak.

Topluluğa dair yakın zamanda duyurulmayı bekleyen bir diğer güzel gelişme ise alt yapı hazırlıklarının sürdüğü “Kant Çalışmaları” dergisi. Kant felsefesinin her alanında Türkçe, İngilizce ve Almanca özgün makalelere yer verecek olan dergi, 2021 güz döneminde yayın hayatına başlamayı hedefliyor. Derginin yayın kadrosunda birçok genç akademisyen yer alıyor. Ayrıca uluslararası birçok seçkin üniversitede görev yapan Kant uzmanlarından oluşan zengin bir danışma kurulu mevcut.

Kant Topluluğu’nun etkinliklerinden haberdar olmak için sık sık güncellenen turkiyekanttoplulugu.org sitesini ziyaret edebilir, sorularınızı kant@turkiyekanttoplulugu.org adresine yöneltebilir ya da aşağıdaki sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz:

Twitter: twitter.com/KantTurkiye

Facebook: facebook.com/TurkiyeKantToplulugu

Youtube: youtube.com/channel/UCayPL4VZqT10_oCuYUZVscg

NOT: Bu tanıtım yazısı, Felsefe Gündem’in talebi üzerine Türkiye Kant Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Seniye TİLEV tarafından hazırlanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.