Site Rengi

Eleştirel Aklın Işığında Postmodernizm ve Yansımaları – Hasan Aydın

Eleştirel Aklın Işığında Postmodernizm ve Yansımaları – Hasan Aydın
13 Temmuz 2021 11:25
0
A+
A-

Bir yeni kitap da Sentez Yayınları’ndan geçtiğimiz hafta çıktı. Prof. Dr. Hasan Aydın’ın “Eleştirel Aklın Işığında Postmodernizm ve Yansımaları” kitabı çağımızın hastalıklarını çağımızın insanının yüzüne vuruyor. Olabildiğince geniş bir zaman diliminde dikkatli okunduğunda hepimize çok önemli şeyler söyleyebilecek bu kitabı en yakın zamanda raflarımızda bulundurmamızda fayda var bana kalırsa.

“Son dönemlerde sık sık şu türden deyişler duyuyoruz: `Bu senin görüşün`, `her şey öznel, göreceli`, `her şey perspektife bağlı`, `hakikat diye bir şey yok`, `nesnellik imkansız bir hayal`, `her şey önyargılı ve ideolojik`. Bu türden deyişler neden yaygınlaştı? Bunun temelinde üç nedeni var.

İlki, gelişen kitle iletişim araçlarının ve sanal dünyanın oluşturduğu doğru-yanlış ayrımı içermeyen enformasyon bombardımanı; ikincisi, kuantum fiziğinde ya da mikro gerçeklik alanında yaşanan kimi gelişmeler ve bu gelişmelerin sosyal bilimciler ve felsefeciler tarafından yanlış kullanımı; üçüncüsü ise, postyapısalcılık, postmodernizm ve post-hakikat kavramsallaştırması adı altında yürütülen ve hakikate meydan okuyan felsefi tartışmalardır. Söz konusu nedenler yüzünden, çağımızın insanının epistemik sağlığı bozulmuştur; epistemik ve ontolojik bir kriz her alanda ve her yerde görünür hale gelmiştir.

İşte Prof. Dr. Hasan Aydın`ın bu yapıtı, çağımızda her alanda kendini gösteren epistemolojik ve ontolojik krizi eleştiri süzgecinden geçiriyor ve hakikat idealinden vazgeçmememiz gerektiğini temellendirmeye çalışıyor. Aydın görüşlerini, postmodern söylemler ve yansımalarının eleştirisi üzerinden gerekçelendiriyor. Bu yüzden yapıtı, genel olarak hakikat karşıtı söylemlerin, sadece küresel düzeyde etkisine değinmekle yetinmiyor, özel olarak Türkiye`deki eğitim, bilim, siyaset, din gibi özgül alanlardaki yansımalarını da eleştiri süzgecinden geçiriyor.”

https://www.bkmkitap.com/elestirel-aklin-isiginda-postmodernizm-ve-yansimalari

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.