Mantıksal Atomculuk Felsefesi
Mantıksal Atomculuk Felsefesi: Russell’ın Wittgenstein’dan Öğrendiği Belli Fikirleri Anlatan Sekiz Ders – Bertrand Russell (Çevirenler: Dilek Arlı Çil, Kurtul Gülenç, Önder Kulak ve Cenk Özdağ)
Mantığın ve/veya zihin felsefesinin kapsamına giren bir güzel kitapla buluşalım isterseniz: “Mantıksal Atomculuk Felsefesi: Russell’ın Wittgenstein’dan Öğrendiği Belli Fikirleri Anlatan Sekiz Ders”. Alfa Yayınları tarafından basılıp Dilek Arlı Çil’in, Kurtul Gülenç’in, Önder Kulak’ın ve Cenk Özdağ’ın özenli çevirisiyle bizim de bu alandaki literatürümüze kazandırılan bu kitap, felsefenin bu alanlarının ilgilileri için önemli kaynaklardan.
“Russell kitabını şu sözlerle tanıtır: ‘Aşağıdaki (metin) 1918 yılının ilk aylarında Londra’da verdiğim, büyük çoğunluğunu arkadaşım ve eski öğrencim Ludwig Wittgenstein’dan öğrendiğim, belli fikirlerin açıklanmasıyla ilgili olan sekiz derslik bir kursun metnidir. 1914 Ağustosundan beri onun görüşlerini bilme fırsatına sahip değilim ve şu an yaşıyor olup olmadığını bile bilmiyorum. Bu yüzden, derslerde içerilen kuramların çoğuna önceden orijinal bir katkıda bulunmasının ötesinde, kendisinin bu derslerde söylenenlerde sorumluluğu yoktur.’
Russell’a göre mantık felsefedeki en temel alandır ve bütün felsefe okulları metafizikten çok mantıkla sınıflandırılmalıdır. Kendi mantığına atomcu diyen Russell, bundan dolayı kendi felsefesini, en başa eklenecek kimi sıfatlar olsun ya da olmasın, ‘gerçekçilik’ yerine ‘mantıksal atomculuk’ olarak nitelemeyi tercih eder. Russell’ın atomcu mantığı, günümüzün ‘memetik’ zihin felsefesiyle birçok alanda birleştiği için güncelliğini korumaktadır.”
https://www.alfakitap.com/Kitap/mantiksal-atomculuk-felsefesi-bertrand-russell-alfa-yayinlari/9323
Hazırlayan: Beste NÂSIR