Site Rengi

ARATOS FELSEFE, KÜLTÜR, SANAT, TARİH DERGİSİ 17 YILDIR YAYINLANIYOR!

ARATOS FELSEFE, KÜLTÜR, SANAT, TARİH DERGİSİ 17 YILDIR YAYINLANIYOR!
18 Nisan 2021 10:13
0
A+
A-

Gazeteci Uğur Pişmanlık tarafından 2004 yılında yayınlanmaya başlayan Aratos Dergisi adını M.Ö. 4. yüzyılın sonlarında doğmuş olan filozof Aratos’tan alıyor. Uğur Pişmanlık bir yıl önce bir gazeteye verdiği röportajda Aratos’a verdiği anlamı ve değeri “Aratos’un Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu bir filozof olması, onun şair yanı ile edebiyatı, matematikçi ve astronom yanıyla da bilim ve felsefeyi temsil etmesi, yaşadığımız kentte yayınlanacak entelektüel bir dergi için uygun bir isim olacağını düşündük.” sözcükleriyle özetliyor. Aynı zamanda Aratos yalnızca bir dergi değildir. Yine aynı adla “Aratos Sanatevi” bünyesinde birçok etkinlik düzenleyen ve dergiden ayrı olarak kitap basımı da yapan bir kuruluştur.

Aratos Dergisi hakemsiz ve basılı yayın yapan iki aylık bir dergi olarak geçtiğimiz Ocak-Şubat aylarında 103. sayısını yayınlamıştı ve yeni sayı için haber metini aşağıdaki gibiydi.

Tarsus’ta yayınlanan Aratos felsefe, kültür ve sanat dergisinin 103. sayısı çıktı. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan Aratos alan derginin, 103. sayısının konu ve yazarları şöyle: Tarsuslu Filozof Aratos’un Adına Yakışır Bir Çaba (Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu), Çizgiyle/Felsefe Karikatürleri (Selçuk Erdem), Ay Büyürken (Cemile Cereb), Friedrich Engels’in 200. Doğum Günü Vesilesiyle (Prof. Dr. Doğan Göçmen), Devlet, İktidar ve Demokrasi Üzerine (Uğur Pişmanlık), “Mitra” Tarsus Kökenli Bir Gizem Dini (Abdullah Dörtlemez), Bilge Tarsus: İlk, En Büyük ve En Güzel Metropol (Hüseyin Adıbelli), 2022’nin “Aratos Yılı Olması İçin Görüş Bildiren Yazar, Sanatçı ve Akademisyenler (3), Antik Dünyanın Kader ve Çehresini Değiştiren İskender Anadolu ve Çukurova’da (2) Ahmet Ünal.

Aratos dergisi yayın kurulu üyesi Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, “Tarsus’lu filozof Aratos’un adına yakışır bir çaba” başlıklı sunuş yazısında şunları dile getiriyor, “Tarsus’lu filozof Aratos’un anısına 17 yıl önce Tarsus’ta kurulmuş olan ve bugün yirmi beş kentte adını her biri o kentin topraklarında yaşamış filozoflardan ya da bölgenin öne çıkmış tarihsel ya da kültürel ögelerinden alan felsefe okulları ile her geçen gün büyüyen ve gelişen Aratos Dergisi 103. sayıya ulaşmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Aratos Dergisi on yedi yıldır bilim, kültür, sanat, felsefe, edebiyat alanında akademisyenlerin, araştırmacıların, sanatçıların, yazarların, gazetecilerin ve bilime, sanata, felsefeye gönül vermiş herkesin eserlerini halkla buluşturmayı sürdürmektedir.

Aratos’un 103. sayısı her zamanki gibi bir yanıyla şiirler, derlemeler ve bir yandan da felsefi, sosyolojik yazılarla okuyucuya dinamik bir içerik sunarken bir yandan da bilinmeyen, gizli kalmış yönleriyle Tarsus’u inceleyen yazıları da içermektedir. Ayrıca bu sayımızda 2022’nin Aratos yılı olması için görüş bildiren yazar, sanatçı ve akademisyenlerin görüşlerini de okuyucularımızla paylaşmaktayız. Derginin büyük usta Friedrich Engels’in 200. doğum gününe denk gelmesi vesilesiyle Prof. Dr. Doğan Göçmen’in bir anma yazısını da içeren bu sayımızı keyifle okuyacağınızı umarız.”

Uğur Pişmanlık

Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni

Aratos Dergisi’nin daha uzun yıllar okuyucularla buluşabilmesini diliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.