Site Rengi

Anıl Can Tarakçı

Akdeniz Üniversitesi Felsefe Bölümü Doktora Öğrencisi, Felsefe Gündem İmtiyaz Sahibi - Genel Yayın Yönetmeni

    Felsefe Gündem’den “Merhaba”

    1 Mart 2021 17:28
    0
    A+
    A-

    Son yıllarda Türkiye’de felsefeye duyulan ilginin giderek arttığı bir gerçek. Bu ilgiyle birlikte gerek akademide gerek de akademi dışında kurulan dernek veya topluluklarda felsefe etkinliklerinin fazlaca düzenlenmeye başlanması, yayınevlerinde yeni telif ve çeviri felsefe eserlerinin okuyucuya sunulmasıyla birlikte, parçalar halinde “felsefeden haberler” sosyal medyada çokça dolaşır oldu. Özellikle salgın durumunun bizleri evlerimize kapattığı son bir yıl içinde çevrimiçi felsefe etkinliklerinin her biri, haftada birçok gün gözümüze ilişiyor sosyal medyada. Felsefe bölümü hocalarımızın bir çoğunun bu etkinliklere katıldıkları ve değerli görüşlerini paylaştıklarını görüyoruz. Hocalarımızın bir çoğu, sosyal medyadan müfredat konularını, ders saatleri dışında da bizlerle paylaşmaya başladılar. Tüm bunlar, belki de salgın öncesi tahmin edemeyeceğimiz kadar fazla bir biçimde felsefe verisinin internet ortamında dolaşmasına sebep oldu. Çevrimiçi etkinliklerimiz, yüz yüze eğitimin yapıldığı dönemdeki etkinliklerimizi çoktan geçti. (Salgın durumundan çıkıp tekrar eski halimize dönüp yüz yüze eğitim yaptığımızda, bunların bire bir etkinliklerle de devam edeceğini düşünüyorum) İşte Felsefe Gündem, salgının hemen ilk aylarında, internet ortamında dolaşmaya başlayan bu felsefe verilerini tek bir çatı altında toplama düşüncesinden doğdu.

    Felsefe Gündem olarak, Türkiye’de felsefe çevrelerinin birbirlerinden haberdar olacağı, etkinliklerini ve yayınlarını duyuracakları bir platform olmayı amaçlıyor. “Felsefenin İnternet Gazetesi” sloganıyla çıktığımız bu yolda, zamanla ülkemizdeki tüm felsefe bölümlerimize ulaşıp, felsefe ile ilgili tüm etkinlik ve duyuruları sizlerle paylaşmayı hedefliyoruz.

    İnternet sitemiz, sadece dört kişinin heyecan ve çabasıyla ilk halini aldı ve sizlerin huzurlarında. Burada, zamanla hakemli-hakemsiz tüm felsefe dergilerinin yeni sayılarına ve eser çağrılarına erişebileceksiniz. Yeni çıkan felsefe kitaplarının duyuruları sitemizde olacak. Yayınevleriyle yapacağımız görüşmelerle, hazırlık aşamasında olan eserlerin de bilgisini sizlerle buluşturacağız. Akademi dışında felsefe faaliyetleri sürdüren dernek ve topluluklarımızla yapacağımız söyleşilerle, sizlere bu dernek ve topluluklarımızı tanıtacağız. Başlangıçta, ulaşabildiğimiz ve olumlu yanıt aldığımız dernek ve topluluklarımızın tanıtım yazılarını veya söyleşilerimizi sitemizde bulabilirsiniz. Öğrenci topluluklarının/kulüplerinin tüm faaliyetlerini sizlere duyurmaya gayret edeceğiz. Salgın sonrası eskiden olduğu gibi yüz yüze yapılacak olan etkinliklerimizi de teknolojinin bize sunduğu hizmetler çerçevesinde çevrimiçi olarak sizlere ulaştırabileceğiz.

    Araştırmalarımız olacak. Türkiye’de felsefenin istatistik verilerini ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu yönde yazı çalışmalarımız devam ediyor. İlerleyen zamanlarda sırayla bunları paylaşacağız. Felsefenin dönemleri ile ilgili her döneme özel çalışmalarla, yazılarımızı sizlerle paylaşacağız.

    Akademideki tüm felsefe hocalarımız doğal köşe yazarlarımızdır. Onların yazılarına, internet sitemizde her zaman yer vardır. Felsefenin gündemindeki konuları içerecek yazılarla, internet sitemizde felsefenin meselelerinin de tartışılmasını amaçlamaktayız. Bu yüzden, hocalarımız ne zaman isterlerse yazılarını bizimle paylaşabilirler.

    Felsefe-Sanat, Felsefe-Edebiyat ve Felsefe-Bilim sayfalarımızda henüz içerik yok. Fakat boş da olsa bu sayfalarımızın adını sitemizin başlangıcında belirtmek istedik. Gün geçtikte bu sayfalarımıza da içerikler oluşturarak, felsefenin diğer alanlarla ilişkisine de tarihsel ve güncel konular üzerinden değinmek istiyoruz. Ayrıca felsefe kitaplarıyla ilgili içeriklerimizin yalnızca yeni çıkan kitapların haberlerini vermekten ibaret olmayacağını belirtmek isteriz. Gerek tozlu raflarda kalan, gerek de dumanı henüz üstünde olan felsefe kitaplarının kritiklerini de sizlerle buluşturacağız. Bu içeriklerimizin, özellikle felsefe lisans öğrencileri için yararlı olacağını umuyoruz.

    Felsefe Gündem, 1 Mart 2021 tarihi itibariyle yukarıdaki hedeflerini gerçekleştirmek üzere çalışmalarına başlıyor. Henüz çok eksiğimiz olduğunun farkındayız. Fakat hedeflerimizin de, eksiklerimizden fazla olduğunu biliyoruz. Lütfen internet sitemizle ilgili beğenmediğiniz veya eksik gördüğünüz, tamamlanmasını istediğiniz tüm yanları bizimle paylaşın. Felsefe Gündem’e katkı sunmak, ekibimize katılmak isterseniz de bize lütfen ulaşın. Bizlere iletisim@felsefegundem.com e-posta adresinden veya sosyal medya hesaplarımız üzerinden her zaman ileti gönderebilirsiniz.

    Yorumlar

    1. ibrahim dedi ki:

      Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölümü olarak tebrik ediyoruz.
      Prof. Dr. İbrahim ÖZDEMİR

      1. admin dedi ki:

        Çok teşekkürler hocam.

    2. Doğan TİŞKAYA dedi ki:

      Ülkemizde bu alanda kaliteli ve içerik olarak dolu bir alan bulmak zor . Sizler umarım bu boşluğu doldurursunuz. Tebrikler,başarılar dilerim

      1. admin dedi ki:

        İlginiz ve dilekleriniz için teşekkür ederiz.