Site Rengi

Göçebe Düşünce Derneği | Spinoza Kampı 2023

Göçebe Düşünce Derneği | Spinoza Kampı 2023
19 Mayıs 2023 13:14
0
A+
A-

Göçebe Düşünce Derneği ve Gümüşlük Akademisi, 20-26 Temmuz tarihlerinde sürecek olan bir kamp düzenliyor. Bir hafta boyunca sürecek olan kamp etkinliğinde Spinoza Cemal Bali Akal,  Eylem Canaslan, Hüseyin Deniz Özcan, Solmaz Zelyüt ve Zeynep Gambetti isimleri tarafından irdelenecek. Kamp detayları ise aşağıdaki gibi;

Kamp Tanıtımı

Spinoza’nın felsefesi ve yaşamı felsefe tarihinde son derece özel ve ayrıcalıklı bir konumu işgal eder: Spinoza kadar iddiasız bir yaşam sürüp temas ettikleri üzerinde bu ölçüde etki uyandıran, onun kadar az yazıp felsefe tarihi boyunca böylesi bir yankı bulan başka bir filozof daha yoktur. Üstelik Spinoza’nın etki gücü her zaman ikirciklidir: Spinoza, bir yandan, “eşsiz”dir, “filozofların prensi”dir, “Spinozacı olmak” kutlanacak bir şeydir ve “ya Spinozacısınızdır” ya da felsefenin kapıları size çoktan kapanmış demektir. Fakat diğer yandan, o “lanetli”dir, “tehlikeli”dir, haram kılınmış, kendi cemaati tarafından dahi aforoz edilmiş ve tarihin derinliklerine gömülerek mutlak bir unutuluşa terk edilmeye çalışılmıştır. Oysa bu tarz bir övgü ve yergi, söz konusu olan anlamayı pratik felsefenin özsel unsuru haline getiren bir filozofu anlamak olduğunda son derece tehlikeli olabilir. Spinoza’yı, insan eylemlerini her zaman bir karşılaştırma unsuru haline getiren övgü, yergi, alay, acıma ve nefret gibi duygulardan uzak durarak anlamaya çalışmak: Spinoza’nın gerçekten layık olduğu çaba budur. Biz de 20-26 Temmuz arasında Gümüşlük Akademisi’nde gerçekleştireceğimiz Spinoza kampında Spinoza’yı layıkıyla ele almak için çabalayacak ve onu anlamaya eşlik eden özsel bir neşenin ışığında kavramaya çalışacağız. Bu kampta gerçekleştireceğimiz derslerde Spinoza’nın problematik hale getirdiği beden, güç, özgürlük, itaat, kölelik ve ifade özgürlüğü gibi temaları masaya yatırmanın yanı sıra; Spinoza’yı Machiavelli, Hegel, Althusser, Deleuze, Macherey ve Butler gibi filozoflarla ilişkisinde tartışacağız. Kampımıza hepiniz davetlisiniz.

Tarih: 20-26 Temmuz 2023

Yer: Gümüşlük Akademisi

Eğitmenler: Cemal Bali Akal,  Eylem Canaslan, Hüseyin Deniz Özcan, Solmaz Zelyüt, Zeynep Gambetti
(Ders içerikleri yakın bir zamanda eklenecektir)

*Bu programa kayıt olduğunuz takdirde aynı hafta gerçekleşecek Cinsiyet Çalışmaları ve Tarih kamplarının derslerine de katılabilirsiniz. Yaz kampları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve başka sorularınız için: 

info@gocebedusunce.org

0536 963 94 31

Başvuru formu için tıklayınız.

Kaynak için tıklayınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.