Site Rengi

Derrida’nın Nietzsche’si: Bir Ortak İmza Geliştirmek | Ali Utku – Mukadder Erkan

Derrida’nın Nietzsche’si: Bir Ortak İmza Geliştirmek | Ali Utku – Mukadder Erkan
1 Mart 2022 19:54
0
A+
A-

Doğu-Batı Yayınlarından yeni bir kitap müjdesi daha! Ali Utku ve Mukadder Erkan’ın yazdığı “Derrida’nın Nietzsche’si: Bir Ortak İmza Geliştirmek” yayımlandı! Doğu-Batı’nın internet sitesinden tanıtım yazısı;

“Nietzsche” ismine ve bu isme iliştirilen otoriteye ilişkin en tutkulu sorgulama örneklerinden bazıları, Nietzsche’nin ya da Nietzsche metninin tek bir hakikati olmadığı vurgusuyla Derrida’nın yazılarında bulunabilir. Derrida’nın kariyeri boyunca “Nietzsche” özel ismi önemli noktalarda ortaya çıkar ve Derrida’nın kendi entelektüel soykütüğünün izini sürdüğü merkezî figürlerden birini işaretler.

Nietzsche’yle doğrudan karşılaşma aradığı metinlerinde Derrida, bir yandan, artık klâsikleşen Nietz­sche sorununa, özgün yorumlar getirirken, diğer yandan Nietzsche’nin ismi, imzası ve metni üzerinden genel yorum politikası, özel isim ve imza, otobiyografi, Devlet’in ideolojik aygıtı olarak öğretim kurumları ve üniversite, Heideggerci Nietzsche okuması, Nazizmin Nietzsche’yi temellüğü, üslup sorusu, Varlık sorusu, hakikat/kadın sorusu, simülasyon, ayartma, vaat, bulaşma, demokrasi/gelecek demokrasi, felsefe/gelecek felsefe, adalet, Mesihçilik/mesihsellik, yeni Enternasyonal gibi konuları tartışır.

Derrida’nın Nietzsche’yle olumlayıcı bir ortak imza sahibi olarak karşılaşmaları yapıbozumun kendi soykütüğüyle bir hesaplaşması olarak da değerlendirilebilir. Elinizdeki çalışma, Nietzsche’nin isimleri, takma isimleri, eşisimleri, maskeleriyle boy ölçüşen, etkiye açık imzasını taklit ederek, kendi adına kullanarak, bir ortak imza geliştiren Derrida’nın, Nietzsche’nin korpusunda kendi söylemine bir zemin aralayan metinleri üzerinden “Derrida’nın Nietzsche’si”ni sorunlaştırıyor.

İçindekiler

Ali Utku – Mukadder Erkan

Derrida’nın Nietzsche’si: Bir Ortak İmza Geliştirmek

     İsimler, Takma İsimler, Eşisimler, Maskeler Arkasında Nietzsche

     Nietzsche’yi Okuyan Heidegger’i Okuyan Derrida’yı Okumak

     Bir Şemsiye Felsefesi: Nietzsche’nin Kadınları-Hakikatleri

     Tehlikeli “Belki”nin Düşünürü olarak Nietzsche ve Bir Gelecek Politikası


Jacques Derrida

Otobiyografiler: Nietzsche’nin Öğretimi ve Özel İsim Politikası

1.Yaşayan Dişilin Mantığı

2.Devlet’in Otograf Göstergesi

     Omphalos

İmzaları Yorumlamak (Nietzsche/Heidegger): İki Soru

Nietzsche ve Makine

     Richard Beardsworth ile Söyleşi

Dizin

 

Kitap Doğu-Batı yayınlarının internet sitesinde ve tüm kitapçılarda satıştadır.

Hazırlayan: Selin Ezgi Gazeloğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.