Site Rengi

Ölüm: Sonluluk Hakkında Bir Deneme – Françoise Dastur (Çeviren: Mustafa Yalçınkaya)

Ölüm: Sonluluk Hakkında Bir Deneme – Françoise Dastur (Çeviren: Mustafa Yalçınkaya)
11 Haziran 2021 17:16
0
A+
A-

Yine ölümün izini sürüyoruz, ama bu kez yeni bir kitapla: “Ölüm: Sonluluk Hakkında Bir Deneme”. Ölümle Yüzleşmek‘le tanıdığımız Françoise Dastur’a ait olan bu yeni kitap da Pinhan Yayıncılık’tan çıktı. Mustafa Yalçınkaya’nın çevirisiyle raflarda okurunu bekleyen kitap, yine ölümü ana sorun olarak odağa yerleştirirken başka bazı düşünürlere ve onların bazı kavramlarına da uzanıyor.

“Daha önce Ölümle Yüzleşmek kitabını yayımladığımız Françoise Dastur bu metinde de aynı meseleyle, ölümle uğraşıyor. Düşünür bu kez ölüm mefhumunun yanına bir felsefe terimi olarak sonluluğu ekliyor ve geleneksel felsefe terminolojisine daha çok başvuruyor. Konuyu işlemeye yine kültür, mitoloji ve efsaneler üzerinden başlayan, bu bağlamda özellikle ‘yas ve yas ritüelleri’ durağına uğrayan Dastur sırasıyla bir  Ölüm MetafiziğiÖlüm Diyalektiği ve Ölüm Fenomenolojisi imkanlarını sorguluyor. Ölümün muhtemel bir metafiziği bağlamında Aristoteles’e; diyalektiğinde elbette Hegel’e; fenomenolojisinde Husserl ve Heidegger’e odaklanıyor. Aristoteles’in kinesis ve metabole, Hegel’in Aufhebung ve moment, Heidegger’in Dasein ve Ölüme-doğru-varlık gibi kavramları düşünürün ölüm tefekküründe en çok atıf yaptığı kavramlar.

İnsan tekleri ölmek için her zaman yeterince yaşlıdır zaten, çünkü başlı başına doğum bir ölüm peşrevidir, üstelik kendi başına doğum olgusu bizleri ölebilme makamına tayin eder.

https://www.pinhanyayincilik.com/francoise-dastur/olum

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.