Site Rengi

Ölümle Yüzleşmek: Felsefi Bir Soruşturma – Françoise Dastur (Çeviren: Sinan Oruç)

Ölümle Yüzleşmek: Felsefi Bir Soruşturma – Françoise Dastur (Çeviren: Sinan Oruç)
11 Haziran 2021 17:15
0
A+
A-

Koronavirüslü günleri yaşadığımız bu zamanlarda pek hoş bir kitap olmasa da Françoise Dastur’un “Ölümle Yüzleşmek: Felsefi Bir Soruşturma” kitabı, belki de pek çok sorunla ilgili uyarıcı olabilir bizim için. Pinhan Yayıncılık tarafından basılıp Sinan Oruç’un da çevirisini yaptığı bu kitapta Dastur, ölüm ve kendi ölümümüz üzerinden başka felsefi sorunları da mercek altına alıyor.

“Ölümle nasıl yüzleşiriz? Bu soru, hayati tehlike arz eden bazı kritik anlarda kendini özellikle dayatsa da aslında bizi hiç terk etmez, bütün varoluşumuzu sımsıkı sarmalar. Ne de olsa insan bir gün mutlaka öleceğini bilen şu tuhaf hayvan değil mi? Tüm canlılar temel bir zafiyet duygusunu paylaşırlar şüphesiz. Ancak yalnızca insan, varoluşun geçiciliğinin bilincinde olan canlıdır. İlelebet sürmeyeceğini, başlamak zorunda olduğu bu hayatın bir gün nihayete ereceğini bilir. Ölümü pekâlâ hızlandırıp yavaşlatabiliriz, intiharda olduğu gibi onu tahrik edebilir, ya da titiz bir bakım ve tedaviyle geciktirebiliriz. Ancak hiçbir zaman ölüp ölmeyeceğimizi seçemeyiz, aynen doğumumuzu seçmemiş olduğumuz gibi. Nasıl ki doğmuş olmak, her birimiz için pek çok belirlenimi ister istemez miras almak anlamına geliyorsa, gelmekte olan ölümümüzle de öyle yüzleşmeye mecburuz. Peki, dünyada var olmadığımızı hayal bile edemiyorsak, kendi ölümümüzle nasıl bir bağlantı kurabiliriz?

Françoise Dastur ile felsefî macerası hakkında yaptığımız kapsamlı bir röportaj ile ‘İnsan Sesi’ üzerine fenomenolojik bir araştırma mahiyetindeki kısa bir makaleyi de ana metne ek olarak bu yeni baskıda bulabilirsiniz.”

https://www.pinhanyayincilik.com/francoise-dastur/olumle-yuzlesmek

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.