Site Rengi

Felsefeciler Derneği – Röportaj

Felsefeciler Derneği Genel Başkanı Ülkü Özet ile, derneğin Felsefe Gündem’deki ilk haberi olması dolayısıyla bir tanıtım röportajı gerçekleştirdik.

Felsefeciler Derneği – Röportaj
20 Şubat 2021 09:50
0
A+
A-

-Felsefeciler Derneği’nin tarihçesinden bahseder misiniz?

Felsefeciler Derneği 2004 yılında felsefecilerin iş birliğiyle, felsefi düşüncenin gelişerek yaygınlaşması için ortam hazırlamak, Türkiye’de felsefe eğitiminin her yönden gelişmesine katkıda bulunup daha etkin duruma gelmesini sağlamak ve bu alandaki gelişmeleri izleyip kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla kurulmuştur.

Öğretmen ve akademisyenlerden oluşan derneğin genel merkezi Ankara’da olup İstanbul, İzmir ve Mersin’de şubeleri bulunmaktadır.

Çalışmalarımızın ayrıntılı bilgilerine web sayfamızdan da ulaşabilirsiniz  

Web Adresimiz: www.felsefecilerdernegi.org.tr

-Derneğin faaliyetleri nelerdir?

17 yıllık kurumsallığın çatısı altında; felsefe öğretmenleri kongreleri, güncel toplumsal konularda sempozyumlar, felsefe grubu derslerine yönelik çalıştaylar, felsefi konularda söyleşiler, çocuklar için Felsefe Yaz Okulları, ortaöğretim öğrencilerine yönelik felsefe günleri ve atölye çalışmaları gibi pek çok etkinlik gerçekleştirmiştir.

Çocuklarla Felsefe Birimimiz ise 2020 yılında kurulmuş, daha önceden de yapılan çocuklarla felsefe etkinlikleri daha sistemli ve programlı hale gelerek çok daha fazla çocuğa ulaşılmıştır. Ayrıca birimimiz tarafından öğretmenlere yönelik P4C Uygulayıcı eğitim programları yapılmaktadır.

Dernek olarak alanımızla ilgili önemli bir çalışmamız da Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin’den öğretmen ve akademisyenlerden oluşan 22 kişilik bir komisyonla hazırladığımız alternatif felsefe dersi kitabımızdır. Bu çalışmamız etkinlik temelli olup öğretmenlerin yararlandığı önemli bir kaynak olmuştur. Tüm bunların yanı sıra 2004 Nisan ayından bugüne kadar derneğimizin yayımladığı Felsefe Yazın Dergisi de 24. sayısına ulaşmıştır.

Dernek faaliyetleri salgın durumundan nasıl etkilendi?

Salgın döneminde pek çok derneğin yaptığı gibi derneğimiz de yüzyüze yapılan  etkinliklere ara vermiştir ancak çevirim içi olarak söyleşilerimiz ve eğitimlerimiz devam etmektedir.

İleriye dönük faaliyet planlamalarınız nelerdir?

Belli aralıklarla yaptığımız Felsefe Öğretmenleri  Kongre etkinliğimiz bu yıl da Haziran ayında gerçekleştirilecektir. Felsefe öğretmenlerinin ülke çapında biraraya gelerek ortak problemlerini tartışmasının, birlikte çözümler üretmesinin ve dayanışma içinde olmasının önemli bir ihtiyaç olduğu açıktır. Felsefe Öğretmenleri Kongrelerimiz bu ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak planlanmaktadır.

2020 Mart ayından bu güne kadar online olarak yaptığımız söyleşilerimiz devam edecektir. İlkini Ocak 2021’de Doç.Dr. Ertan Kardeş’le yaptığımız “Politik Felsefe” başlıklı söyleşimizin ikincisini Doç.Dr. Funda Günsoy ile Şubat ayında yapacağız, Mart ayında ise “Zihin Felsefesi” söyleşilerimiz olacaktır.

Çocuklarla Felsefe Birimimiz ise eleştirel düşünmenin özellikle erken yaşlarda başlaması gereğinden hareketle belli yaş gruplarından çocuklarla P4C çalışmaları yapmış ve yapmaya da devam edecektir. Özellikle Sivil Toplum örgütleri ile bağlantı kurularak istekli çocuklarla 2021Mart-Nisan  ayları olmak üzere iki aylık P4C çalışmaları planlanmıştır.

Ayrıca dört yıldır öğretmenlere yönelik yaptığımız P4C Uygulayıcı Eğitimizin bu yıl yapılacak olan ikincisi Haziran ayında 25 saat olarak belirlenmiştir.

(Felsefe Gündem olarak, Felsefeciler Derneği’nin tüm etkinliklerini haberleştirip siz okuyucularımızla paylaşacağız.)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.