Site Rengi

Pinhan Yayıncılık’tan 4 Yeni Kitap

Pinhan Yayıncılık’tan 4 Yeni Kitap
17 Ekim 2020 20:23
0
A+
A-

Pinhan Yayıncılık, 2021 Ocak ayında 4 yeni felsefe kitabını okuyucuya sundu. 

Tanıdık ve Yeni Nietzsche’de Aşırılık, Yaşam, Kendilik – Ed. Toros Güneş Esgün – Gülben Salman

“Türkiye’de en çok okunan Almanca yazan filozofların başında gelen Nietzsche’nin tüm popülaritesine, tüm tanıdıklığına rağmen hala bir “yabancı” olarak düşünce dünyamızda var olduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda Türkiye’de sayısı geçmiş yıllara göre artan ikincil Nietzsche literatürü bu eksiği kapatmaya başlamışsa da bizim çağımızın sorunlarına karşı yeniden onun düşüncesini işe koşmak için şimdi onun yaşamla felsefeyi bir araya getiren sezgilerine ve şifreli dilinin altındaki çoklu anlamlara daha çok ihtiyacımız var. Çünkü Nietzsche’ye her geri dönüldüğünde onu günün değişen pratikleriyle ilişkilendirmek, ondan “yeni” perspektifler öğrenebilmek, kısaca “yeni”yi Nietzsche’nin hep “yeni” kalan felsefesiyle anlayabilmek mümkün. Onun akışkan ve aşırı felsefesi bizi bugün ve dün üzerine düşünürken “yeni”nin yaratıcılığına, yaşamı dönüştüren gücüne, dolayısıyla yeni bir dünyaya da, geleceğin düşüncesine de çağırıyor. Nietzsche kendi çağını aşabildiği için 20 yüzyılda günceldi. Bugün de güncel, muhtemelen yarın da güncel olacak… İşte bu yüzden hep hem tanıdık hem yeni kalacak.
Nietzsche’nin felsefesini “aşırılık, yaşam, kendilik” temaları etrafında tartışan bu derlemede yer alan yazılar, Nietzsche’nin bize o çok tanıdık gelen kavramlarının, “ebedi dönüş”ün, “amor fati”nin, “üstinsan”ın, “güç istenci”nin, “dekadans”ın, “nihilizm”in, unutmanın, hatırlamanın, kendilerini nasıl “yeni”lediğini çoğul bir gözle anlamak için Nietzsche’nin yapıtları ve “çağa aykırı” düşünceleri arasında farklı yorumları ve birbiriyle çatışan savları da dahil ederek yol alıyorlar.”

https://www.pinhanyayincilik.com/tanidik-ve-yeni

Şölen / Satılık Filozoflar / Astroloji – Loukianos (Çeviren: Emre Poyraz)

MS 125-180 yılları arasında yaşamış olan Süryani hiciv ustası Samsatlı Loukianos’un derlenen ve Eski Yunanca aslından çevirisi yapılan bu üç metni, bize hem onun ne kadar usta bir edebiyatçı olduğunu hem de kendi döneminin bilimine nasıl baktığını gösterir. Loukianos, Şölen metninde Platon’un meşhur Şölen’inin bir parodisini bize sunarken Yunan ve Roma dünyasını etkisi altına alan felsefî ekolleri de kendine has üslubuyla eleştirir. Bu eserde Stoacılığın Epikürosçulukla çatışması, Kinik felsefenin öğretileri ve vadettiği yaşam tarzı ile Platonculuk eğlenceli bir şekilde taşlanmaktadır.

Loukianos, Satılık Filozoflar metninde ise yine Yunan ve Roma dünyasını etkisi altına almış felsefî ekolleri pazarda satmaktadır. Komedya formülleri kullanılarak kaleme alınan bu eserde yazar, önemli felsefî düşüncelerin temsilcilerini pazarlarken onların zaaflarını ve düşüncelerini alaya alır. Yazar bu metinde pazarladığı on felsefe okulu özelinde kısa dersler de vermektedir.

Astroloji ise yazarın makale olarak değerlendirebileceğimiz bilimsel çalışmasıdır. Astroloji ve astronomi, yazarın kendi döneminin şartlarına göre ele alınmıştır. Loukianos, özellikle Yunanların gezegenlere ve yıldızlara yüklediği anlamların altında yatan dini motivasyonu ortaya koymaya çalışır. Astroloji, aynı zamanda yazarın bir başka eseri olan Gerçek Bir Hikaye’deki uzay macerasının altında yatan mitolojiyi de açığa çıkarır.”

https://www.pinhanyayincilik.com/solen-satilik-filozoflar-astroloji

Millet * Millet ve Enternasyonalizm – Marcel Mauss (Çeviren: Zuhal Karagöz)

“Toplum, belirli ve bağımsız bir toprakta birlikte yaşayan ve belirli bir anayasaya bağlı olan bir insan grubudur. Fakat tüm toplumlar millet değildir.” der Mauss. Millet kavramını aydınlatmak için öncelikle düşünce tarihine ve karşılaştırmalı filolojiye başvurur ve ardından, toplumların siyasi örgütlenmesine ilişkin genel bir tarih eskizi çizer. Mauss, toplumların gelişimi üzerine geniş bir ampirik araştırmaya dayalı bu düşüncesini a priori bir siyasal felsefi perspektifle değil, etnolojik ve sosyolojik bir perspektifle geliştirir. Bununla birlikte, Mauss’un millet hakkındaki bu çalışması toplumların hususi özelliklerinin ötesine geçen geniş bir kapsama sahiptir.

Daha önce, sosyal bilimler alanındaki uzmanların, öğrencilerin ve bu alana ilgi duyan herkesin ilgisini çekebilecek çok sayıda başka çalışması da bulunan Marcel Mauss’un Paul Fauconnet ile birlikte kaleme aldığı Sosyoloji Yazıları başlıklı denemesini Türkçeye kazandırma mutluluğuna erişmiştik. Fransız etnolojisinin kurucusu ve sosyal antropolojinin kurucularından biri olarak kabul edilen bu önemli ismin geniş düşünce ve çalışma kapsamını aktarmaya, millet kavramı hakkındaki bu eserinin çevirisiyle devam ediyoruz. Yayımlandığı tarihten bir asır sonra bile bu çalışma küreselleşme, artan göç hareketleri ve değişen milletlerarası örgütlenme biçimleri gibi farklı sebepler dolayısıyla millet, milliyet ve milliyetçilik üzerine tartışmaların hararetle sürdürüldüğü bu dönemde ayrı bir değer taşımaktadır.”

https://www.pinhanyayincilik.com/millet-millet-ve-enternasyonalizm

Doğal Durum ve Devlet Felsefi Bir İnceleme – Gökhan Murteza

“İlk insanlar nasıl yaşıyordu? İlk toplumlar nasıl kuruldu? Filozofların tarih öncesi dönemlere ilişkin görüşleri nelerdi?  Arkeoloji ve antropolojinin olmadığı bir zamanda geçmişe dönük bu yeniden inşaa çabaları neye dayandırılıyordu, neden yapılıyordu? Bu kitap, insan topluluklarının düzenli toplumlara ve oradan da devlet denen karmaşık yapıyı oluşturmaya geçişini anlayabilmek için tüm bu soruların izini sürüyor. Bunu yapabilmek için de mitoloji ve dinden gelen öğelerle süslenmiş bu anlatıların içinden asıl söylenmek isteneni bulup çıkarmaya çalışıyor. Aynı zamanda, doğal durum soyutlamasının Platon’dan Rousseau’ya kadar olan temel öğelerini bir araya getirerek, devletin temellerinin neye dayandığını anlamaya çalışıyor.

Son tufandan sağ çıkıp bugünkü insanlığın kurucusu olmuş çobanlardan, doğdukları andan itibaren kendilerine yeter olan ilk insanlara,  bakırın keşfedilip dünyanın fethedilişinden, çalışmanın ve emek vermenin cennetten çıkma olduğuna, herkesin herkesle savaşından soylu vahşilere kadar ünlü filozoflara ait pek çok anlatı bir araya gelip nihayetinde en son ve en büyük masalın, yani Devlet’in ne olduğunu bize anlatıyor. Doğal Durum ve Devlet, sadece akademik felsefeyle ilgilenenlerin değil, genel olarak felsefe ve tarihe ilgi duyan herkesin keyifle okuyacağı bir kitap.”

https://www.pinhanyayincilik.com/dogal-durum-ve-devlet

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.