Site Rengi

Arche Projesi | Zihin, Psikoloji ve Felsefe Kampı

Arche Projesi | Zihin, Psikoloji ve Felsefe Kampı
2 Mayıs 2023 17:19
0
A+
A-

Alanında deneyimli ve uzman isimlerin eğitmenliklerini üstlendiği, CogIst ve Arche Projesi’nin desteklediği Zihin, Psikoloji ve Felsefe Kampı 20-27 Ağustos 2023 tarihlerinde gerçekleşecek. Arche Projesi’nin internet sitesinde yayınlanan kamp programında ise ayrıntılar şöyle;

Eğitmenler
Ceyhan Temürcü (ODTÜ), Yağmur Denizhan (Boğaziçi Ü.), Haydar Oğuz Erdin (Sabancı Ü., Boğaziçi Ü.), Majid Beni (ODTÜ), Yunus Şahin (CogIST, Boğaziçi Ü.), İbrahim Ethem Deveci (CogIST, ODTÜ)

Tanıtım Metni
İnsanlık olarak zihni anlama çabamız bilim ve felsefe tarihi kadar eskidir. Buna karşın özellikle 19. Yüzyıldan itibaren çeşitli deneysel metotların gelişmesiyle psikoloji kendisini felsefeden ayırmaya başlayarak deneysel bir disiplin haline geldi. Bu kırılmayı nöronların ayrışık hücreler olduğu bulgusu, bu nöronların formel yöntemlerle modellenebileceği fikri, matematik ve fizikteki gelişmelerle birlikte Sibernetik Hareketi’nin ortaya çıkışı, Alan Turing ile birlikte bilgisayar ve yapay zeka kavramlarının gündeme gelişi, zihin bilimlerinden bilim insanlarının bu teknikleri kullanarak zihni anlamaya yönelmesi, bilişsel bilimin doğuşu, beyin görüntüleme tekniklerinin gelişmesi vs. gibi geçtiğimiz yüzyıla yayılan gelişmeler izledi.

Tabii ki tüm bu gelişmelerin kavga gürültü, fikir ayrılıkları ve uzun yıllara yayılan tartışmalar, farklı araştırma gelenekleri ve ekoller olmadan gerçekleşmesi mümkün değildi, diğer her bilim dalında olduğu gibi. Zihin derken ne kastediyorduk, zihin diye bir şey var mıydı, zihnin doğası neydi veya nasıldı, zihni en iyi hangi yöntemsel araçlarla inceleyebilirdik, incelemelere nereden başlamamız gerekiyordu, zihin bir bilgisayar mıydı yoksa değil miydi, insan zihni ile diğer canlıların zihni arasındaki fark neydi veya bir fark var mıydı gibi sorulara ve daha nicesine birbirinden başka yanıtlar veriliyordu.

CogIST ve Arkhe işbirliğinde 20-27 Ağustos tarihleri arasında Arkhe Şirince Kampüsü’nde düzenleyeceğimiz bu kampta Husserl’den Chomsky’ye, Turing’ten Ada Lovelace’e, Gibson’dan Friston’a tüm bu tartışmaları ele alacak, “Nasıl bir bilişsel bilim? Nasıl bir psikoloji? Nasıl bir nörobilim?” soruları eşliğinde zihne ve zihin bilimlerine nasıl yaklaşmak gerektiğini, çağdaş çalışmalar eşliğinde tartışacağız. 

CogIST
Bilişsel bilim etrafında faaliyet yürüten bağımsız bir oluşum. Hakkında daha fazla bilgi almak için www.cog-ist.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Program ile ilgili sorularınızı ise info.cogist@gmail.com adresinden veya Instagram ya da Twitter hesapları aracılığıyla iletebilirsiniz!

Kimler Katılmalı?
Kampımızın kapısı ilgili herkese açık. Bununla beraber özellikle psikoloji, nörobilim, felsefe, dilbilim, antropoloji, bilgisayar bilimi ve yapay zeka gibi alanlardan lisans veya yüksek lisans öğrencilerine öncelik verilebilir.

Kamp Programıyla ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.