Site Rengi

Nesin Matematik Köyü | Wittgenstein Yaz Kampı

Nesin Matematik Köyü | Wittgenstein Yaz Kampı
26 Nisan 2023 14:07
0
A+
A-

Nesin Matematik Köyü 2023 kamp programını internet sitesinde yayınladı. Birçok alandan ve disiplinden çeşitli yaş gruplarına hitap eden yaz kampları bulunan programda birçok felsefe kampı da yer alıyor.

7-13 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılması planlanan ve 30 kişilik kontenjanı bulunan Wittgenstein Yaz Kampı’na dair yayınlanan detaylar ise şöyle;

Amaç:

Avusturyalı filozof Ludwig Wittgenstein birçok düşünür tarafından 20. yüzyılın en etkili filozofu olarak kabul edilir. Wittgenstein’a bu namı kazandıran, kendinden önceki ve sonraki düşünce dünyası arasında bir ayraç niteliği görecek fikirler ileri sürmüş olmasıdır. Dahası, Wittgenstein’ın zaman içerisinde değişen/gelişen fikirleri düşünce dünyasındaki sadece bir dönüşümün tetikleyicisi olmakla kalmaz. Erken dönem fikirlerinin dile getirildiği Tractatus Logico-Philosophicus ve geç dönem fikirleri düşünce dünyasında ayrı birer dönüm noktası olarak kabul edilir. Filozofun üslubuna da yansıyan sancılı düşünme tarzı çoğu zaman fikirlerini anlamayı güçleştirse de, düşüncelerine yönelik ilgi, bu durumun, düşüncelerinin yaratabileceği etkiyi azaltmadığını gösteriyor. Aksine, üslubundaki güçlük, satır aralarına sinmiş olan sahici arayışın samimi bir göstergesi olarak kabul görür. Bu samimiyetin bir diğer önemli göstergesi ise filozofun yaşamı ve düşünceleri arasındaki bağıntılarda gizlidir. Wittgenstein’ın hayatına bakıldığında, düşündüğü gibi yaşadığı; eserlerine bakıldığında, yaşadığı gibi düşündüğü görülecektir. Bu sebeple Wittgenstein’ın yaşamına ilişkin anekdotlar, entelektüel bir magazin unsuru olmanın ötesinde felsefi bir anlam taşır. Tam da bu nedenlerle, yarattığı etki söz söylediği alanın sınırlarını aşarak ahlaktan politikaya, sinemadan edebiyata, çağdaş plastik sanatlardan müziğe değin geniş bir alanda karşılık bulur. Wittgenstein felsefesinden etkilenen ve bu etkiyi eserlerinde izleyebileceğimiz oldukça bilindik edebiyatçılardan, yönetmenlerden, müzisyenlerinden oluşan uzunca bir liste oluşturulabilir. Bu sebeple Wittgenstein’ı anlamaya çalışmak—felsefe tarihindeki pek çok önemli figür gibi—bir filozofun fikirlerini anlamaya çalışmanın ötesine geçerek bir dönemin düşünce dünyasına girmeye çalışmak anlamına gelir ve bu sebeple anlamlıdır.
Bu yaz kampının temel amacı, Wittgenstein’ı bu derece etkili bir figür kılanın ne olduğunu beraberce anlamaya çalışmaktır. Bunun için Wittgenstein felsefesinin temel iddiaları, birbirleriyle ve çağının düşünsel arka planıyla ilişki içerisinde sistematik bir şekilde ele alınacaktır.

Ön Koşul:

Yaz kampı, üniversite öğrencisi veya üniversite mezunu olan, Wittgenstein felsefesine yönelik ilgisi/merakı olan herkesin katılımına açıktır. Katılmak isteyenlerin Wittgenstein felsefesine yönelik ilgilerini/meraklarını dile getirdikleri yaklaşık 300 sözcük uzunluğundaki bir metin göndermeleri beklenmektedir. Yaz okulu için bir ön hazırlık koşulu yoktur ancak yaz kampına katılım sırasında Wittgenstein’ın aşağıda belirtilen temel eserlerinin bulundurulması dersin takip edilmesini kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra aşağıda Wittgenstein felsefesini konu alan temel bazı eserlerden oluşan küçük bir liste yer almaktadır, bu listedeki eserler katılımcılar için tavsiye niteliğindedir.

Konuşmacılar:

Doç. Dr. Chryssi Sidiropoulou, Prof. Dr. H. Bülent Gözkân, Prof. Dr. M. Cem Kamözüt, Dr. Umut Morkoç.

Okuma Önerileri:

Birincil Kaynaklar:

Wittgenstein, L. (2005), Tractatus Logico-Philosophicus, çev. Oruç Aruoba, İstanbul: Metis Yay.
Wittgenstein, L. (2007), Felsefi Soruşturmalar, çev. Haluk Barışcan, İstanbul: Metis Yayınları.
Wittgenstein, L. (2009), Kesinlik Üzerine + Kültür ve Değer, çev. Doğan Şahiner, İstanbul: Metis Yayınları.

Tavsiye Edilen Kaynaklar:

Pears, D. (1985), Wittgenstein, çev. Arda Denkel, İstanbul: Afa Yay.
Monk, R. (2005), Wittgenstein, Dahinin Görevi, Çev.: Berna Kılınçer, Tülin Er, İstanbul: Kabalcı Yay.
Soykan, Ö. N. (2006), Wittgenstein: Yaşamı, Felsefesi ve Yapıtları, İstanbul: MVT Yay.
Utku, A. (2009), Ludwig Wittgenstein: Erken Döneminde Dilin sınırları ve Felsefe, İstanbul: Doğu Batı Yay.
Grayling, A. C. (2016), Wittgenstein, çev. Elif Derviş, İstanbul: Dost Kitabevi.
Frege, G. (2020), Aritmetiğin Temelleri, çev. Bülent Gözkân, YKY.

Daha detaylı bilgi ve başvuru için Nesin Matematik Köyü‘nün internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.