Site Rengi

Nesin Matematik Köyü | Platon’dan Darwin’e Doğanın Erekleri Kampı

Nesin Matematik Köyü | Platon’dan Darwin’e Doğanın Erekleri Kampı
26 Nisan 2023 13:46
0
A+
A-

Nesin Matematik Köyü 2023 kamp programını internet sitesinde yayınladı. Birçok alandan ve disiplinden çeşitli yaş gruplarına hitap eden yaz kampları bulunan programda birçok felsefe kampı da yer alıyor.

31 Temmuz – 6 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılması planlanan ve 25 kişilik kontenjanı bulunan Platon’dan Darwin’e Doğanın Erekleri Kampı’na dair yayınlanan detaylar ise şöyle;

Amaç:

Doğanın ereklerinden söz etmek mümkün mü? Doğal bir olguyu anlamak erekselci yaklaşımın iddia ettiği gibi onun hangi amaca hizmet ettiğini, hangi işlevi yerine getirdiğini anlamaktan mı geçiyor? Yoksa doğal dünyada gördüğümüz ereksel süreçler bilme yetilerimizin sınırlılığından kaynaklanan yanılsamalardan mı ibaret? Farklı ereksellik tipleri var mı? Kozmolojik bir ereksellikle biyolojik bir erekselliği birbirinden ayırabilir miyiz? Evrim kuramında erekselliğin yeri olabilir mi? Erekselcilik düzenleyici, ödüllendiren, cezalandıran bir Tanrı fikrinden vazgeçebilir mi? Ereksel açıklamalarda teknik nesnelerle kurulan analojilerin değeri nedir? Erekselcilikle insan-merkezcilik arasındaki ilişki nasıl düşünülmeli? Ereksellik nerede biter, rastlantı nerede başlar?
Bu yaz okulunun temel amacı doğada erekselliğe ilişkin bu türden soruları tarihsel bir bağlama yerleştirerek tartışmak olacak. Platon, Aristoteles, Descartes, Kant, Darwin ve çağdaş biyolojide karşımıza çıkan, ereksellik lehine ve aleyhine argümanlar, farklı ereksellik tiplerine ilişkin ayrımlar ve saptamalar sistematik bir şekilde ele alınarak incelenecek.

Hedef Kitle:

Yaz okulu, üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunu, doğada ereksellik problemine ilgi duyan herkesin katılımına açıktır. Katılmak isteyenlerin bu probleme yönelik ilgilerini/meraklarını dile getirdikleri yaklaşık 300 sözcük uzunluğunda bir metin göndermeleri beklenmektedir. Yaz okulu için bir ön hazırlık koşulu yoktur, katılımcıların dersleri takip etmesini kolaylaştıracak bir okuma listesi aşağıda yer almaktadır.

Konuşmacılar:

Prof. Dr. H. Bülent Gözkân, Prof. Dr. M. Cem Kamözüt, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Yücefer, Doktora Öğrencisi H. Merve Akartuna, Arş. Gör. Şilan Kesler.

Okuma Listesi:

Platon
Platon (2022), Timaios, Doğa Üzerine, çev. Özgüç Orhan, Ankara: Fol Kitap.
Cornford, F. M. (2022), Platon’un Kozmolojisi, çev. Özgüç Orhan, İstanbul: Albaraka Yayınları.
Aristoteles
Aristoteles (2018), Ruh Üzerine, çev. Ömer Aygün, Y. Gurur Sev, İstanbul: Pinhan Yay.
Aristoteles (2001), On the Parts of Animals I-IV, giriş ve yorumlarla birlikte çev. James G. Lennox, Oxford: Clarendon Press.
Kant
Kant (2000), Critique of the Power of Judgement, çev. Paul Guyer, Eric Matthews, Cambridge Un. Pr.
Guyer, P. (2006), Bridging the Gulf: Kant’s Project in the Third Critique. “A Companion to Kant” içinde, ed. Graham Bird, Blackwell Pub.

Ginsborg H. (2006), Kant’s Biological Teleology and its Philosophical Significance. “A Companion to Kant” içinde, ed. Graham Bird, Blackwell Pub.
Darwin ve Evrim Kuramında Ereksellik
Coyne, J. A., (2016), Evrim Neden Gerçektir, çev. Hasan H. Başıbüyük, Palme Yayıncılık.

Lewontin, R., (1978), “Adaptation”, Scientific American, 293(3), s. 212-231.

Engels
Engels, Friedrich, (2010), Doğanın Diyalektiği, çev. Arif Gelen, Ankara: SOL.
Kangal, Kaan, (2021), Engels ve Diyalektik, İstanbul: Kor.
Kangal, Kaan, (2021), Engels’te Doğanın Diyalektiği, İstanbul: Kor.

Daha detaylı bilgi ve başvuru için Nesin Matematik Köyü‘nün internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.