Site Rengi

Nesin Matematik Köyü | Bilim Tarihi ve Felsefesi Yaz Kampı

Nesin Matematik Köyü | Bilim Tarihi ve Felsefesi Yaz Kampı
26 Nisan 2023 01:52
0
A+
A-

Nesin Matematik Köyü 2023 kamp programını internet sitesinde yayınladı. Birçok alandan ve disiplinden çeşitli yaş gruplarına hitap eden yaz kampları bulunan programda birçok felsefe kampı da yer alıyor.

7-13 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanan ve 30 kişilik kontenjanı bulunan Bilim tarihi ve Felsefesi Yaz Kampı’na dair yayınlanan detaylar ise şöyle;

Amaç:

Tarih boyunca bilimlerle felsefe arasında birbirini besleyen canlı bir alışveriş ortamı varolmuştur. Bilimlerin gelişmesi felsefeyi etkilemiş, felsefe ise bilimler için yeni perspektifler ve eleştirel yöntemler sunmuştur. Modern zamanlarda felsefe-bilimler ayrışmasına kadar bilim yapanlar ve felsefeciler ayrımı bulunmuyordu. En önemli bilimciler ve felsefeciler aynı kişilerdi. Bu ayrım ve arkasından gelen bilimlerin kendi içinde disiplinlere bölünmesi sonucunda kendi konularını iyi bilen ama genel resmi görmekte zorlanan uzmanlar bilim dünyasında ağırlık kazanmışlardır. Bu önemli bir eksikliktir ve günümüz üniversite ortamında da hissedilmektedir. Bu eksikliği gidermenin en etkili yollarından biri geriye giderek bilimin tarihini ve felsefesini anlamaya çalışmaktır. Öte yandan özellikle son birkaç on yılda biyoloji alanındaki çalışmalar bilimin işleyişine yönelik anlayışımızı tekrar ele almamızda oldukça önemli olmuştur. Bu kampta bir hafta boyunca başta biyoloji olmak üzere farklı bilimlerin tarihi, gelişimi, felsefe ile ilişkileri, yöntemleri, benzerlikleri, bilim ile uydurma bilim farkı, doğa ve insan bilimleri farkı, bilim felsefesi, bilimin sosyal yanı gibi konulara değinilecektir.

Hedef Kitle:

Üniversite öğrencileri ve bilim tarihi ve felsefe konularına ilgi duyan üniversite mezunları. Katılımcıların konuya ilgi duymaları ve web sitesinde daha sonra ilan edilecek olan okumaları kampa gelmeden önce yapmaları beklenmektedir. Başvuruların değerlendirilmesini kolaylaştırmak için mevcut ilginizi gösteren 250 kelimelik bir niyet mektubu gönderilmesi talep edilmektedir.

Konuşmacılar:

Eşref Eşkinat, Bülent Gözkan, Ergi Deniz Özsoy, Mehmet Elgin, Tolga Birdal, Cem Kamözüt, Nefise Barak.

Okuma Önerileri:

Elgin, Mehmet (2015), “Bilim Felsefesi,” İçinde: Bilimin Gelişimi, Doğası ve Öğretimi, Nilgün Yenice (Ed.), Anı Yayıncılık, pp. 45-94.
Godfrey-Smith, Peter (2023), Kuram ve Gerçeklik, çev. Beycan Mura, Babil Yayınları
Koyré, A., (2000), Bilim Tarihi Yazıları, çev. Kurtuluş Dinçer, TÜBİTAK
Schrödinger’in kedisinin peşinde, John Gribbin, Metis
İdeoloji olarak Teknik ve Bilim, J. Habermas, YKY
David Hume, İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma, IV. Bölüm, ss. 20-35.
Immanuel Kant, Prolegomena
, ss. 5-12 ve ss. 55-65.

J. Ayer Dil Doğruluk ve Mantık, Birinci Bölüm: Metafiziğin Elenmesi, ss. 11-23.

R. Popper, Bilimsel Araştırmaların Mantığı, Bölüm I: Bilgi Mantığının Temel Sorunları 3, 4, 5 ve 6. Kısımlar, ss. 56-68.

R. Popper, Olağan Bilim ve Tehlikeleri. İçinde: Imre Lakatos ve Alan Musgrave (Editörler), Bilginin Gelişimi ve Bilginin Gelişimi ile ilgili Teorilerin Eleştirisi (BGBGTE), ss. 60-69

S. Kuhn, Bilimsel Devrimlerin Yapısı, Bölüm III: Olağan Bilimin Doğası, ss. 97-111.

S. Kuhn, Keşfin Mantığı mı Yoksa Araştırmanın Psikolojisi? İçinde: Imre Lakatos ve Alan Musgrave, BGBGTE, ss. 1-29.

Imre Lakatos, Yanlışlama ve Bilimsel Araştırma Programlarının Metodolojisi, İçinde: Imre Lakatos ve Alan Musgrave, BGBGTE, ss. 162-169.
Imre Lakatos, Yanlışlama ve Bilimsel Araştırma Programlarının Metodolojisi, İçinde: Imre Lakatos ve Alan Musgrave, BGBGTE, EK, ss. 220-230.
Paul Feyerabend, Yönteme Karşı, Giriş, 1, 2, 3, 4 ve 5. Bölümler, ss. 32-83.

Daha detaylı bilgi ve başvuru için Nesin Matematik Köyü‘nün internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.