Site Rengi

Fol Kitaptan 2 Yeni Çeviri!

Fol Kitaptan 2 Yeni Çeviri!
6 Mart 2022 13:22
0
A+
A-

Fol Kitap bir süredir Türkiye’nin felsefe külliyatına önemli çeviri ve “taze” felsefi duruşlarla nitelikli eserler kazandırmaktadır. Kitabevi, hukuk felsefesi kitaplığının ilk ürününü  Eylül 2021’de Jeremy Waldron’un “The Harm In Hate Speech” adlı eserini “Nefret Söylemindeki Zarar” adıyla Türkçeleştirerek vermişti. Şimdi ise Joseph Raz’ın “Between Authority and Interpretation” adlı eseri Ertuğrul Uzun’un Türkçeleştirdiği biçimiyle Hukukun Doğası ve Hukuk Teorisi olarak 2 kitapla okuyucusuyla buluştu.

1- Otorite ile Yorum Arasında: Hukukun Doğası

“Hukukun bir doğası veya asli nitelikleri var mıdır? Hukuk kavramı olmadan hukuk düşünülebilir mi? Hukuk kavramına sahip olmayan bir toplumda hukuk var olabilir mi? Hukuk teorileri zorunlu olarak yerel midir? Hukuk teorisi hukuk pratiğinin bir parçası mıdır?
Çağdaş hukuk felsefesinin en önemli isimlerinden Joseph Raz, bu kitapta, hukukun doğasına ilişkin bir soruşturmaya girişiyor. Otorite, ahlakilik ve yorum bağlamında özgün yanıtlar sunmakla beraber, hukuk felsefecileri H.L.A. Hart ve Ronald Dworkin’in öğretilerini de kuşatan bir tartışma yürütüyor.
En temeline bakılacak olursa hukuk felsefesi, hukukun doğası ile hukuki kurum ve pratiklerin temel özellikleri hakkında bir soruşturmadır. Bu açıdan bu kitap, hukuk felsefesine ve alandaki çağdaş tartışmalara dair özgün bir bakış sunmaktadır.”

2- Otorite ile Yorum Arasında: Hukuk Teorisi

“Hukuki akıl yürütme nasıl işler? Yorum hukuk pratiğinin neden merkezindedir? Hukuk ve ahlak arasındaki sınırı nereye çizmeliyiz? Yorumun hukuk pratiğindeki önemi nedir? Yorumda otoritenin rolü nedir?
Çağdaş hukuk felsefesinin en önemli isimlerinden Joseph Raz bu kitapta, otorite, ahlak ve yorum kavramı temelinde hukuk teorisini ortaya koyuyor. Hukuk teorisinin mahiyeti, otoriteye dair hizmet anlayışı, hukuki yorumun anlamı, hukuki akıl yürütmenin işlevi eserde tartışılan temel konulardan.
“Hukuk nedir?” sorusu, “Hukuk nasıl yorumlanmalı?” sorusuyla iç içe geçmiş hâldedir. Bu açıdan eser, okura hukukun doğasına ilişkin farklı perspektifler sunmaktadır.”

 

Kitapların metinleri Fol Kitap’ın internet sitesinden alınmıştır. Kitapları yayınevinin kendi internet sitesinde incelemek için buraya tıklayınız.

 

Hazırlayan: Selin Ezgi Gazeloğlu

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.