Site Rengi

İslam Düşüncesinde Ahlak Felsefesi

İslam Düşüncesinde Ahlak Felsefesi
24 Ekim 2021 13:01
0
A+
A-

Ahmet Mahmut Suphi, İslam Düşüncesinde Ahlak Felsefesi adlı eserinde, felsefe tarihine müslümanların katkılarının göz ardı edildiğini vurgulayarak, İslam medeniyetinde ahlak alanında yapılan çalışmaların Aristoteles’in ahlak sistemi dışında bir yerde değerlendirilmesi gerekliliği üzerinde durmaktadır. İslam Düşüncesinde Ahlak Felsefesi adlı kitap, Litera Yayıncılık tarafından okuyucuya sunulmuştur. 

“Felsefi ve kültürel anlamda İslâm düşüncesinin, özel olarak İslâm ahlâk düşüncesinin düşünce tarihindeki yeri hakkında birçok eser kaleme alındı. Bu eserlerden en iddialılarından birisi Suphi’nin elinizdeki kitabıdır. Ahmet Mahmut Suphi eserinde, Müslümanların dünya düşünce mirasına diğer birçok meselede olduğu gibi ahlâk alanında da kayda değer düzeyde katkı sağladıklarından ancak bu katkının yanlış yerlerde aranması nedeniyle açık bir şekilde ortaya konamadığından dem vuruyor ve okuyucunun dikkatini buraya yöneltiyor. Ona göre Müslümanların ahlâk alanındaki katkılarını, Aristoteles’in ahlâk sistemi dışında bir yerde aramak gerekiyor. Bu bağlamda Suphi, eserinde iki temel eğilimi inceliyor: 1) Akılcı eğilimi temsilen Mu‘tezile, 2) Tecrübeci eğilimi temsilen de Sûfîler. İslâm düşüncesinde ahlâk felsefesine genel bir girişin ardından yazar ilk bölümde akılcıları, ikinci bölümde ise tecrübecileri, son bölümde ise bu iki ana eğilimi uzlaştırmaya çalışan İhvân-ı Safâ ve İbn Miskeveyh’in ahlâk düşüncesini inceleyip genel ahlak düşüncesi bağlamında değerlendiriyor.”

Satın almak için:

https://www.bkmkitap.com/islam-dusuncesinde-ahlak-felsefesi?gclid=CjwKCAjw5c6LBhBdEiwAP9ejG5Y3oGhaMXx6DLx0zLlCIWXKjWN1tWeG5VIOoiDuyP4cNWzgwHLV5BoCrtgQAvD_BwE

Hazırlayan: Elif Büşra USTA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.