Site Rengi

Sartre İkilemi – Entelektüel Neden Susar?

Sartre İkilemi – Entelektüel Neden Susar?
21 Ekim 2021 11:13
0
A+
A-

Geçmişten bu yana belki de entelektüellerle ilgili en çok sorulan sorulardan biri: Entelektüel neden susar? Gün Zileli, Sartre İkilemi – Entelektüel Neden Susar? eseri ile, bugün dahi önemini çokça koruyan bu soruyu, Sartre’ın dönemindeki sorunlara sessiz kalması ve bu sessizliğe Merleau-Ponty ve Simone de Beauvoir’in konumlanışları üzerinden gündeme getirmekte ve tartışmaktadır. 

“Başlangıçta hiçbir şey bilmiyordunuz, inanırım; sonra şüphelendiniz. Şimdi her şeyi biliyorsunuz ama hâlâ susuyorsunuz.”

Sartre

“Geçmişte ve günümüzde çok sayıda entelektüel, kökleri hayata bakışta yatan nedenlerle çağımızın acı gerçeklerine, idamlarına, katliamlarına, soykırımlarına göz yummakta, bunlar karşısında susmaktadır. Bu suskunluğu ise ‘mantıki’ argümanlarla izah etmekte, hatta ‘tarihî zorunluluklar’ veya kutsiyet atfettikleri yapı ve kurumları koruma adına savunmaktadırlar. Sartre da zamanının birçok emperyalist ve sömürgeci saldırısına cesaretle sesini yükselttiği hâlde, göz yumulması mümkün olmayan kimi olgular karşısında kısmen susmayı tercih etmiştir.

Nasıl olmuştur da böyle büyük bir düşünür, Sovyet Rusya’daki toplama kampları (Gulaglar) gerçeği artık bütün dünyanın gözü önünde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığı hâlde susabilmiştir? Hangi argümanlar onu böyle bir suskunluğa sürükleyebilmiştir? Toplama kamplarının bir gerçek olduğunu bile bile neden buna karşı açıkça sesini yükseltmekten imtina etmiştir?

Tüm bu sorular üzerinden Sartre-Camus tartışmasını merkezine alan bu kitap, Merleau-Ponty ve Simone de Beauvoir’nın bu ‘ikilem’deki konumlanışını tarihsel arka planı ile beraber sunmaktadır.”

 

Satın almak için:

https://www.dr.com.tr/kitap/sartre-%C4%B1kilemi-entelektuel-neden-susar/felsefe/felsefe-bilimi/urunno=0001943163001

Hazırlayan: Elif Büşra USTA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.