Site Rengi

Hakikat Korkusu – Türkiye’nin Tini ve Felsefe

Hakikat Korkusu – Türkiye’nin Tini ve Felsefe
17 Ekim 2021 13:49
0
A+
A-

Taylan Altuğ, Türkiye’nin Tini ve Felsefe alt başlığıyla Hakikat Korkusu adlı eserinde, insanın hakikate ulaşma çabası ve serüveninde, hakikati ve dolayısıyla özgürlüğü hak etmesi için hurafelerden ve hakikat korkusundan uzaklaşması gerektiğini, bunun için ise felsefenin ne denli gerekli olduğunu bilhassa Türkiye’deki felsefi gelişmeler bağlamında ele almıştır. 

“İnsana insan olma niteliğini kazandıran şey düşünmedir. Fakat insanın düşünme yeterliliğine doğuştan sahip olması onun düşünüyor olduğunu göstermez. Düşünme bir edimse, bu edimin gerçekleşmesi için kişinin öncelikle kendi başına bir uğraş vermesi ve hazır (üretilmiş) düşüncelerle yetinmemesi gerekir. Kişinin kendi bilincine erişmesi özgürlüğün de temelidir. Bu yönüyle bakıldığında felsefe ile Cumhuriyet arasında sıkı bir bağ vardır: Çünkü Cumhuriyet’i yaşatacak “cumhur” ancak felsefeyle mümkün bir tinsel dönüşüm ve bu dönüşümün yarattığı kültürel iklim içinde düşünüp eyleyen özgür bireylerle var olabilir.

Taylan Altuğ, hurafelere ve ideolojilere değil bilgiye dayanan, hakikat korkusu’ndan uzak bir düşünme ortamı için felsefenin ne kadar elzem olduğuna işaret ettiği çeşitli yazılarında, Türkiye’nin en temelde bir “kendini bilme” çabası olarak tanımlayabileceğimiz çağdaşlaşma atılımı içinde felsefenin üstlendiği ve daha da üstlenebileceği rolü farklı yönleriyle saptamaya çalışıyor.”

 

Satın almak için:

https://www.dr.com.tr/kitap/hakikat-korkusu-turkiyenin-tini-ve-felsefe/felsefe/felsefe-bilimi/urunno=0001944647001

 

Hazırlayan: Elif Büşra USTA

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.