Site Rengi

Sokrates’ten Rousseau’ya Politika Felsefesi Tarihi

Sokrates’ten Rousseau’ya Politika Felsefesi Tarihi-Efe Baştürk

Sokrates’ten Rousseau’ya Politika Felsefesi Tarihi
17 Eylül 2021 10:25
0
A+
A-

Günümüzde pek çok sorunun çözümünün, en nihayetinde, düzgün bir siyaset anlayışıyla paralel olduğunu artık hepimiz biliyoruz ve hepimiz için en doğru yönetimin nasıl olması gerektiğinin bilgisi de, her şeyden önce, felsefede saklıdır. İşte tam da bu noktada, bizi (okuru) güzel bir siyaset felsefesi yolculuğuna çağıran bir kitap yakında Fol Yayınları damgasıyla raflarda yerini alacak. Efe Baştürk, “Sokrates’ten Rousseau’ya Politika Felsefesi Tarihi” isimli yepyeni kitabıyla siyaset felsefesinin “klasikler”inde adım adım dolaştıracak hepimizi. Herkese keyifli olduğu kadar verimli okumalar diliyoruz şimdiden.

“Klasiklerin ‘zamansız’ oldukları söylenir, işte tam da bu yüzden ‘çok zamanlı’dırlar.

Bu kitabın yapmaya çalıştığı gibi, siyasal düşünce felsefesinin doğrudan bu çok zamanlı yapıtlara dayanılarak anlatılması gerçekten çok önemli.

Fatmagül Berktay

Elinizdeki kitap politika felsefesinin serüvenine ‘klasikler’ üzerinden giriş yapmaktadır. Klasik yapıtlar bize temel soruları sormayı öğretir. Düşünce tarihindeki bütün kırılmaların bu ‘yeni soruları sorabilme’ yeteneğiyle ortaya çıktığını hatırladığımızda, klasikleri okumanın önemi bir kez daha ortaya çıkar.

Bu kitap, okuru, politika felsefesinin antik ve modern dönem tarihinde bir yolculuğa davet etmektedir. Öncelikle Sokrates ve Savunması‘nda ‘yasa’ ve ‘yurttaş’ fikrinden, Platon’un Devlet‘inde ‘doğruluk’ ve ‘adalet’in anlamına ve Aristoteles’in Politika‘sına politik düşüncenin kurucu düşünürlerini basit bir üslupla ele almaktadır. Aynı zamanda Makyavel’in Prens‘i ve Hobbes’un Leviathan‘ı ile adım atacağımız modern politika felsefesinin serüveni, Spinoza’nın Kısa İnceleme‘si ve Rousseau’nun Toplum Sözleşmesi ile son bulacaktır.

Politik düşünce tarihine giriş yapmak isteyen ve okumalarını derinleştirmek isteyen okur için bu kitap önemli bir izlek sunmaktadır.”

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.