Site Rengi

Felsefe: Özne-Söylem – Betül Çotuksöken

Felsefe: Özne-Söylem – Betül Çotuksöken
10 Ağustos 2021 12:28
0
A+
A-

Notos Kitap Yayınevi etiketiyle okurunu karşılayan Betül Çotuksöken’in “Felsefe: Özne-Söylem” kitabı, hem bir bakımdan felsefenin neliğine ilişkin bir ışık yakıyor hem de bize kavramların açık bilgisini de veren bir bilme yolu olarak felsefenin müdahalesinde “özne”nin ve “söylem”in ne olduğunu, her iki kavramın da içlerini boşaltmadan, gösteriyor.

“‘Söze başlamaktansa, sözün beni her türlü başlangıcın çok ötesine taşımasını isterdim.’
Michel Foucault

Günümüzde özellikle ‘özne’ ve ‘söylem’ sözcüklerinin çok sık kullanıldığına tanık olmaktayız. Üstelik de hemen her konuda. Herhangi bir fiilin ‘özne’si olduğunu iddia etmek ya da bir konuya/kişiye ilişkin ‘söylem’ çözümlemesi yapmak neredeyse her gün karşılaştığımız ifadelerden oldu. Ancak, her popülerleşme gibi, kavramların popülerleşmesi de irtifa kaybını beraberinde getiriyor. Dolayısıyla, kavramları yerli yerine oturtan bir etkinlik olarak felsefenin müdahalesine burada da ihtiyaç duyuluyor.

 Felsefe: Özne-Söylem yalnızca ‘özne’nin ve ‘söylem’in ne olduğunu ortaya koymakla kalmıyor, bu iki kavramın iç içeliğine de işaret ediyor. Nitekim bu iki kavramın birlikteliği aslında felsefeyi de var eden zemin. Bu bakımdan, felsefenin bir özne-söylem olarak tanımlanması boşuna değil.

 Felsefe: Özne-Söylem çağımızda öznenin müdahil olduğu süreçleri ve onlara yönelik geliştirdiği söylemleri kavrayabilmenin kapısını aralayan bir kitap.”

Felsefe: Özne-Söylem

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.