Site Rengi

Adını Söylemeye Cesaret Eden Bir Sol – Slavoj Žižek

Adını Söylemeye Cesaret Eden Bir Sol: 34 Zamansız Müdahale – Slavoj Žižek (Çeviren: Önder Kulak)

Adını Söylemeye Cesaret Eden Bir Sol – Slavoj Žižek
4 Ağustos 2021 09:43
0
A+
A-

Çağın en fazla konuşulan düşünürlerinden Slavoj Žižek’in yeni bir kitabı, “Adını Söylemeye Cesaret Eden Bir Sol: 34 Zamansız Müdahale”, Ayrıntı Yayınları damgasıyla ve Önder Kulak’ın çevirisiyle okura “merhaba” dedi. Žižek kitabında etikten siyasete ekonomik krizden iklim krizine uzanarak oldukça kapsamlı bir yelpazede bugünün dünyasını anlamamıza yardımcı oluyor. Dahası, bütün bunları anlarken de komünist bakış açısının bizler için bir ışık olabileceğinin altını çiziyor.

 “Çağımızın en çok takip edilen ve tartışma yaratan düşünürlerinden biri olan Slavoj Žižek, Adını Söylemeye Cesaret Eden Bir Sol’da ününe yakışır bir biçimde yakın dönemin en önemli konu başlıklarını sıra dışı bir üslupla ele alıyor. Küresel ekonomik kriz dalgasının yarattığı kaostan cinsel özgürlük mücadelesine, sağ ve sol popülizmlerin yükselişinden siyaseten doğruculuğa, Trump dönemi ABD’sinden Çin’de sürmekte olan gerilimlere dek açılan geniş bir yelpazede politik gündeme müdahil oluyor. Bir yanda Katalonya meselesinden hareketle Avrupa’nın ‘sonunu’ tartışırken bir diğer yanda Ortadoğu coğrafyasına, Latin Amerika’ya, Uzakdoğu’ya uzanıyor. Kâh iklim krizini tetikleyen unsurlarla kâh seksbotların gündeme getirdiği etik sorunlarla boğuşuyor. Her bir bölümde sarsıcı önermeler sunmaktan çekinmiyor, çağdaşlarıyla sık sık polemiğe giriyor.

 Komünist müdahalelere ihtiyaç vardır; çünkü kaderimiz, bir seçeneğimiz var şeklindeki basit anlamda değil ama bir kimsenin kendi kaderini seçebileceği şeklindeki daha radikal anlamda, hâlâ belirlenmemiştir diyen Žižek bugünün dünyasının doğru bir biçimde ancak komünist bakış açısıyla anlamlandırılabileceğini ısrarlı bir biçimde savunuyor.

Bu kitap Žižek’in bugüne dair sorduğu sorulara, tartışmaya davet ettiği konu başlıklarına dair kapsamlı bir koleksiyon. 21. yüzyılda neden ve nasıl bir komünizm sorusuna verilen etkileyici bir yanıt. ”

https://www.ayrintiyayinlari.com.tr/kitap/adini-soylemeye-cesaret-eden-bir-sol/1685

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.