Site Rengi

Fredric Jameson: Diyalektik Eleştiri Projesi – Robert T. Tally Jr. (Çeviren: Emel Aras)

Fredric Jameson: Diyalektik Eleştiri Projesi – Robert T. Tally Jr. (Çeviren: Emel Aras)
9 Temmuz 2021 09:02
0
A+
A-

Ayrıntı Yayınları’ndan bir yeni kitap var sırada: “Fredric Jameson: Diyalektik Eleştiri Projesi”. Emel Aras’ın çevirisiyle okuyacağımız bu yeni kitap, Robert T. Tally Jr.’ın hocası Jameson’ın düşüncelerini ayrıntılarıyla ortaya koyduğu bir kitap. Dahası, kitap Jameson’ın gözünden Marksist teoriye bakabilme olanağını da içinde barındırıyor; Marksist teorinin ilgilileri için güzel bir kaynak.

“Marksist teoriye getirdiği farklı yaklaşım üzerinden 20. ve 21. yüzyıl edebi eleştiri yöntemlerine damga vuran Jameson’ın edebiyat, felsefe, kültür, ekonomi ve politika ekseninde ortaya koyduğu görüşler bugünün dünyasına ilişkin kapsamlı bir manzara sunar. Fredric Jameson’ın 1961 yılında kaleme aldığı Sartre: Bir Üslubun Kökenleri’nden 2014 yılında yaptığı çalışmalara dek geniş bir alanı kapsayarak bütüncül bir yaklaşım sunan bu eser, Jameson’ın tüm eserleri üzerinden kurguladığı ‘diyalektik eleştiri projesi’ne odaklanır. Bu proje başta Marx ve Hegel olmak üzere, Jameson üzerindeki Sartre, Lukács, Benjamin, Bloch, Adorno ve Marcuse’un etkilerini ortaya koyarken, Jameson’ın çoklu düşünme biçiminin birçok farklı düşünce birlikteliğini mümkün kılmak adına artzamanlılığı nasıl kırdığını da gözler önüne serer. Robert T. Tally Jr., ‘mentör’ü olarak gördüğü hocası Jameson üzerine yazdığı bu kitapla Jameson’ın düşüncelerine ayrıntılı bir biçimde yer verirken onun hakkındaki eleştirilere de yanıt verme imkânı bulur.”

https://www.ayrintiyayinlari.com.tr/kitap/fredric-jameson/1680

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

  1. Zehra Şenoğuz dedi ki:

    Kitaba sevinemedim. Dizgi hataları dışında kitabın çevirisinde çok vahim yanlışlar var. Ayrıca dipnotlarda referans verilen Jameson kitaplarının Türkçe çevirisinin adı ve sayfa numarası yazıyor ama o sayfa numarası metnin kaynağında kullanılan İngilizce baskılarına göre verilmiş. Buna dair bir açıklama var mı? Yok! Ne yazık ki Ayrıntı Yayınları çeviriler konusunda epeydir çok özensiz.