Site Rengi

Ortaçağ Yazıları – Betül Çotuksöken

Ortaçağ Yazıları – Betül Çotuksöken
1 Temmuz 2021 11:40
0
A+
A-

Ortaçağa yönelen çalışmalarıyla da tanınan Betül Çotuksöken’in bu çağı pek çok yönüyle bize tanıtan bir başka kitabı da “Ortaçağ Yazıları”. Hocamızın bu önemli çalışması yine Notos Kitap Yayınevi damgasıyla ortaçağa ilişkin aklımızdaki bütün sorulara olabildiğince geniş bir yelpazeden cevaplar bulduruyor.

‘Gerçek Renaissance’lar daha baştan ‘gerçek’ ortaçağları gerektiriyor.’

 Adı çıkmış bir çağdır ortaçağ. ‘Karanlık’ nitelemesi her zaman yanı başında durur. Üniversitelerinden çok, engizisyon mahkemeleriyle anılır. Tanrı düşüncesinin her yere sirayet etmiş olması felsefi bir tartışmanın olabileceğini akıllara getirmez. Antikçağa ve modern zamanlara olan uzantılarının görülmesindense araya girip tarihi kesintiye uğratmış bir dönem gözüyle bakılır ona. Bu bakımdan, âdeta bilinçaltına itilmiş bir çağdır ortaçağ.

Oysa hangi ortaçağ sorusu bütün görkemiyle yanıtlanmayı bekliyor. Entelektüellerin ortaçağı mı, yoksa Kiliseninki mi? Üniversitelerin ortaçağı mı, Aydınlanma’nın ortaçağ imgesi mi? Hangi soruyu yanıtladığınıza göre değişen bir görünüm sergileyecektir ortaçağ. Ortaçağ Yazıları ortaçağın yüzeysel genellemelerle anlaşılamayacak kadar çok boyutlu olduğunu ortaya koyan bir kitap.”

https://www.dr.com.tr/ekitap/ortacag-yazlar-1

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.