Site Rengi

Siyah – Alain Badiou (Çeviren: Nihan Çetinkaya)

Siyah – Alain Badiou (Çeviren: Nihan Çetinkaya)
26 Mayıs 2021 09:40
0
A+
A-

 

Yeni bir kitap var, bu kez Badiou’dan: “Siyah”. Nihan Çetinkaya’nın çevirisiyle ve Monokl Yayınları etiketiyle okura “merhaba” diyen bu  yeni kitap, insanın varoluşsal yazgısını bir renk olan siyah üzerinden mercek altına alıyor; böylelikle de siyahın iki ucunu ortaya çıkarıyor.

“Elbette ki siyah bizde yasın rengidir. Cehennemî ve ölümcül işlevleriyle ilgili olarak her şeyi söyledik: Işığın yokluğu, sönmüş yaşam ve ilksel kirletilmişlik olarak düşünülen siyah. Simsiyah örtülerle kaplı cenaze arabalarının arkasından yavaşça yürüyen, yine siyahlar giymiş bir kalabalıktır. Zihinlerinden ise yalnızca karanlık düşüncelerin geçtiği varsayımı; hayatın kısalığı ve tüm sevdiklerimizin önlenemez yok oluşu üzerine bir tefekkür.

Oysa şunu da biliyoruz ki, bu siyahlıklar çoğu zaman sağaltıcı esprilere konu olabiliyor. Kaçırılan cenazeler, ölünün ardından verilen ziyafetler ya da zahmetli definler sırasında zaman geçirmeye yarayan budalaca gevezelikler üstüne ne hikâyeler anlatılmaz ki? Bütün bunlar, elbette bir şeytan çıkarma ihtiyacının ve ölümlü varlığımıza rengini veren kara-siyah’ın bozgunundan kaçma isteğinin sonucunda ortaya çıkıyor.

Bu mizaha ne ad verilmekte? Kara mizah. Siyah burada bir kez daha, deyim yerindeyse, varolışsal barikatın her iki tarafında birden yer alıyor. Yas şeklini alarak ağlatıyor, mizah olarak güldürüyor…”

https://monoklkitap.com/monokl/book/siyah/5255

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.