Site Rengi

Emek: Kaybolma Yolunda Bir Değer mi? – Dominique Mèda (Çeviren: Işık Ergüden)

Emek: Kaybolma Yolunda Bir Değer mi? – Dominique Mèda (Çeviren: Işık Ergüden)
1 Mayıs 2021 19:04
0
A+
A-

Hepimizin bildiği gibi bugün, 1 Mayıs. Bu günü “Emek: Kaybolma Yolunda Bir Değer mi?” kitabıyla kutlamak hem kitabı okumak için bir fırsat hem de böylelikle emek, çalışma, emeğin karşılığının verilmesi, işçilerin durumu gibi konularda düşünmek için faydalı olur bana kalırsa.

İletişim Yayınları’ndan çıkan ve Işık Ergüden’in de çevirisini yaptığı bu kitap, felsefe profesörü ve aynı zamanda çağımızın yaşayan kadın düşünürü Dominique Mèda’ya ait. Mèda kitabında, emeğe dayalı toplumların günümüze yansıyan açmazlarını, sorunlarını ortaya koyuyor; çalışmanın olmadığı toplumların olup olmadığını sorguluyor; çalışmanın insanın doğasıyla ilişkisinin nasıl olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Dahası, tek toplumsal bağımızın çalışma ve emek üzerinden mi yürüdüğünü soruşturuyor; hatta, kitabın benim en çok ilgimi çeken “Çalışmanın Büyüsünü Bozmak” isimli bir son bölümü de var. Mèda, bence böylelikle çok önemli konuların, sorunların altını çiziyor.

Alın teri dökenlerin, emek verenlerin, üretenlerin ve böylelikle de dünyamızın dönmesine katkıda bulunanların bayramı kutlu olsun; her türden emekçinin emeğinin karşılığının sağlanabildiği umutlu yarınlara…

“Çalışma, hem söylemde hem gerçeklikte, ulus için ürün zenginliğini artırma, birey için gelir sağlama, kapitalist sınıf için de kâr etme yolu oldu hep. Maddeyi insanın kullanabileceği ürünler haline getirmenin, doğayı dönüştürmenin, dünyayı insanlaştırmanın aracı olmanın yanında, emek, bireyi topluma bağlayan en önemli unsurlardan biridir.

Dominique Méda, çalışmanın hakikaten insanın özüne dair bir şey olup olmadığı sorusunu yeniden gündeme getiriyor. Méda’ya göre, aslında tarihsel olarak çalışma toplumsal hayata bu kadar hükmeden bir olgu değildi. Ekonomik düşüncenin ön plana çıktığı 19. yüzyıldan itibaren insanlar üzerindeki etkisi giderek arttı. Peki, çalışma gerçekten toplum ve birey için vazgeçilmez bir yaşam biçimi midir? Sosyalleşmek ve kendini gerçekleştirmek için insanın uymak zorunda olduğu tek faaliyet midir?

Bu soruları yanıtlarken, aletlerin insan gücünün yerini alması, hizmet sektörünün gelişmesi, şirketlerin doğaya karşı sorumluluğu, her bireyin gelir sahibi olabilmesi gibi, emek ve çalışmayla ilgili birçok başka konuya da açıklık getiriyor.”

https://iletisim.com.tr/kitap/emek/7885

Hazırlayan: Beste NÂSIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.