İstanbul Üniversitesi Felsefe Topluluğu
Not: Bu tanıtım yazısı, Felsefe Gündem’in talebi üzerine İstanbul Üniversitesi Felsefe Topluluğu tarafından hazırlanmıştır.
Kulübün Tarihçesi
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Topluluğu, 2002 yılında Sibel Yıldız’ın öncülüğündeki öğrencilerin girişimi ile Prof. Dr. Ayhan Bıçak’ın danışmanlığında kuruldu. Kuruluşundan itibaren düzenlenen Öğrenci Kongreleri gelenekselleşerek her yıl Güz ve Bahar dönemlerinde Türkiye’nin dört bir yanından felsefe öğrencilerini bir araya getirdi. 2013 yılı itibarıyla danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Murad Omay’ın üstlendiği Felsefe Topluluğu, 19 yılı geride bırakan geçmişiyle Türkiye’nin en köklü felsefe öğrenci kulüpleri arasında yer alıyor.
Misyonumuz
Kongre, seminer, atölye gibi etkinlikler düzenleyerek öğrencilerin felsefi etkinliği ders dışında da sürdürebilecekleri bir alan açmak.
Vizyonumuz
Tesis ettiği tartışma ortamı ile felsefi düşüncenin oluşumuna olanak tanıyan, düzenlediği etkinlikler ile öğrencilere akademik yetkinliklerini artırma fırsatı sunan, gelenekselleşen öğrenci kongreleri aracılığıyla felsefe öğrencilerini bir araya getirerek Türkiye’deki felsefe kulüplerine öncülük eden bir topluluk olmak.
Kulübün Genel Faaliyet Alanları:
- İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Topluluğu olarak en son 33’sünü gerçekleştirdiğimiz öğrenci kongremiz ile katılımcılara ilgilendikleri felsefe disiplinleriyle ilgili sunum yapma imkânı yaratmayı amaçlıyoruz. Yapılan sunumların bölüm öğretim üyeleri tarafından metodolojik ve içerik olarak çözümlenmesi aracılığıyla da makale yazım becerisi geliştirilmesi hedeflenmektedir.
- Ayrıca topluluğumuz tarafından gerçekleştirilen etkinlikler ve okuma grupları da hem derslere hem de farklı ilgilere yönelik içeriklere sahiptir. Felsefenin ilişkili olduğu alanlarla ilgili de bakış açıları sunabilmek amacıyla alanında yetkin isimlerle gerçekleştirdiğimiz ve sürmekte olan etkinlik başlıklarımız : “Bilim ve Felsefe” , “Sanat ve Felsefe Konuşmaları” ,”Çeviri Konuşmaları” ve “Film Okumaları” şeklindedir. Online dönemde etkinliklerimizi YouTube canlı yayını şeklinde Topluluğumuzun kanalından yapmaya devam etmekteyiz.
- Okuma gruplarımız da bölüm öğretim üyelerinin eşliğinde ya da ilgili öğrenciler tarafından gerçekleştirilmektedir. Okumalarımızda kaynak metin okumaları yaptıktan sonra gerçekleştirdiğimiz tartışmalar ile konulara yeni açımlamalar getirip tartışma kültürüne sahip olma amaçlarını taşıyoruz.
- Bu sene ilk defa gerçekleştirilen “Makale Yazım Atölyesinde” bölüm öğretim üyelerimiz ve farklı üniversitelerden öğretim üyeleri eşliğinde katılımcıların makale yazım becerisine katkı sunmaya çalışarak katılımcıların bu konuda yetkinliğe adım atmasını amaçladık.
- Öğrencilerin ilgilendikleri alanlarda yazdıkları makaleleri paylaşabilmesi için topluluğumuzun yayın organı olarak Ennoia’yı kurduk. İlk sayısını 3 Ağustos 2020’de e-dergi olarak yayımladık ve yayım hayatımıza devam etmekteyiz.
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Topluluk Hesapları:
- Instagram: @iuft (https://www.instagram.com/iuft/?hl=t)
- Twitter: @İUFT_ (https://twitter.com/iuft_?lang=tr)
- Gmail: iuftiletisim@gmail.com
- YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCqOQ_NTxmG9SR4p4YN03IMg
Ennoia Sosyal Medya Hesapları:
- Instagram:@ennoiadergisi (https://www.instagram.com/ennoiadergisi/?igshid=1x8p49vml71a5)
- Twitter: @ennoiadergisi (https://twitter.com/ennoiadergisi?s=08)
- Gmail: ennoiadergisi@gmail.com
• Academia: https://istanbul.academia.edu/EnnoiaDergisi
(İstanbul Üniversitesi Felsefe Topluluğu’nun etkinlikleri Felsefe Gündem tarafından siz okuyucularımıza duyurulacaktır)